Külföld

Orosz alsóházi választások decemberben

admin
admin

2007. 09. 02. 12:17

December 2-án tartják az orosz alsóházi választásokat. Az erről szóló elnöki rendeletet vasárnap írta alá Vlagyimir Putyin államfő - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A voksoláson az Állami Duma, az orosz törvényhozás alsóházának 450 mandátuma a tét, s több mint 107 millió választásra jogosult polgár szavazhat. A 2006-ban módosított választási törvény értelmében 5 helyett 7 százalékot kell elérnie annak a pártnak, amely képviselőt delegálhat az Állami Dumába, ugyanakkor eltörölték a kötelező minimális részvételi arányt a választások érvényességét illetően.


A rendszer bírálói szerint e változások a Kreml-barát pártoknak kedveznek. Vlagyimir Csurov, az orosz választási bizottság elnöke augusztusban úgy vélekedett, hogy a választásokon 10-12 párt indulása várható, a felmérések viszont azt mutatják, hogy csak a Putyin-párti Egyesült Oroszország, a Szergej Mironov felsőházi elnök vezette Igazságos Oroszország, Gennagyij Zjuganov kommunista pártja és Vlagyimir Zsirinovszkij ultranacionalista Oroszországi Liberális Demokrata Pártja kerülnek be a dumába.


Ez lesz az első felvonása az oroszországi választási “maratoni futásnak”, amelynek utolsó eseménye a 2008. március 2-án esedékes elnökválasztás. A 2000 óta hatalmon lévő Putyin elnök ezen már nem indulhat, mert az orosz törvények értelmében egy államfő csak két ciklust tölthet ki egymás után. A hazájában nagy népszerűségnek örvendő elnök már több ízben leszögezte: nem kívánja módosítani az orosz alkotmány, de igényt tart arra, hogy megőrizze “befolyását” valamilyen módon az ország politikai életére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.