Külföld

Hazatértek a magyar tűzoltók

admin
admin

2007. 09. 02. 08:01

Szombaton késő este érkeztek meg Budapestre a görögországi tűzvészben helytállt magyar tűzoltók, akiknek Demszky Gábor főpolgármester jutalmat adott át a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság budapesti központjában.

A megérkezett csapatot köszöntő főpolgármester – aki pénzjutalomban részesítette a tűzoltókat – kiemelte: az egyhetes görögországi segélynyújtással “az ország és Budapest hírét is erősítették, és az egész főváros büszke erre”. A hetek óta Görögországban tomboló tűzvész miatt a helyszínre érkezett magyar tűzoltókat – szeretteiken, és Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnokon kívül – számos újságíró is várta a visszaérkezéskor.


30 órás bevetés

A csoport vezetője, Cziva Oszkár tűzoltó ezredes az MTI-nek elmondta: a nem várt nehéz terep különösen kemény feladat elé állította munkatársait, de mindenkire büszke, mert maradéktalanul helytálltak. “Sokkal többre is képesek lettünk volna, de csak ennyit kértek tőlünk görög kollégáink” – fogalmazott a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályának vezetője, aki hozzátette: volt olyan bevetésük is, amikor több mint 30 órát kellett egyfolytában dolgozniuk.

A sziklafalaknál és erdős részeknél tevékenykedő csapat legfiatalabb tagja, a 24 éves Tasi Gábor az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a külföldi kollégákhoz képest “valóban világszínvonalú felszereléssel szolgáltak a magyar tűzoltók”. Megjegyezte: érdekes volt tengervízzel oltani a lángokat, akárcsak az az éjszaka, amelyet a szabad ég alatt töltöttek. “Szakmailag remek tapasztalat volt” – tette hozzá.Segítséget nyújtottak a görög kollégáknak (fotó: MTI)


A rátermettség és a nyelvtudás alapján kiválasztott 18 fővárosi tűzoltó és egy mentőorvos két járműfecskendővel és két – tartalék felszereléseket, gyógyszereket és élelmiszert szállító – autóval indult el hétfőn reggel Görögországba. A csapat, amelynek tagjai Évia szigetén teljesíttek szolgálatot, láncfűrészeket, tartalék tömlőket, és a kézi szerszámok mellett speciális, erdőtüzek oltására használható eszközöket is vitt magával.


Európa összefogott


Az elmúlt két hétben több mint félszáz ember esett áldozatául a görögországi erdőtüzeknek – köztük több tűzoltó is -, ötszáznál több lakóépület, üzlethelyiség, valamint több tízezer hektárnyi erdő égett le. A görög kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területén, miután a tüzek kiterjedtek a Peloponnészosz-félsziget teljes déli részére és más területekre is.


Több európai ország is felajánlotta segítségét Görögországnak az erdőtüzek oltásához: speciális repülőgépeket és helikoptereket küldtek, illetve küldenek a dél-európai országba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.