Nagyvilág

Felszámolták az iszlamista menekülttábort

Kitörést kíséreltek meg a Fatah al-Iszlám szélsőséges palesztin szervezet ostromlott harcosai a Libanon északi részén lévő Nahr el-Báred palesztin menekülttáborból - közölte vasárnap reggel a libanoni hadsereg szóvivője.

A szóvivő szerint egyiküknek sem sikerült elmenekülnie, többségüket foglyul ejtették, sokan közülük megsebesültek. A libanoni katonák kedden szállták meg az iszlamista szervezet két legfőbb vezetőjének házát a táborban, amelyben több mint három hónapja dúlnak harcok, amelyekben több mint 200-an vesztették életüket.


A kitörési kísérletre azután került sor, hogy a libanoni katonák a Fatah al-Iszlám mintegy 60 harcosának utolsó állásaihoz közeledtek. Közben a szervezet másik csoportja kívülről támadta meg vasárnap hajnalban az ostromgyűrűt. Az összecsapásokban 20 iszlamista harcost öltek meg, de két katona is elesett.


Felszámolták a hadállást


A hadsereg több mint három hónapon keresztül ostromolta az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő fegyveres palesztin szélsőségeseket a Tripolitól 15 kilométerre északra fekvő táborban. A május 20-án kezdődött harcokban 158 libanoni katona és legalább 131 szélsőséges esett el. A harcoknak 42 polgári áldozata is van, a tábor lakói. Az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta ennek a belső konfliktusnak van a legtöbb halottja a közel-keleti országban.


A hadsereg a tábor teljes elfoglalásakor mindössze öt sebesült fegyverest talált. A győzelem hírét a környező falvak lakói kitörő örömmel fogadták. A táborból már nem hallatszottak lövések, a falusiak azonban a levegőbe lövöldözve, autókürtökkel dudálva nyomkodva ünnepeltek, üdvözölték a keresztülvonuló katonákat.


Al-Kaida bázis volt


Becslések szerint a szervezetnek mintegy 360 fegyverese volt a harcok kezdetén. A Fatah al-Iszlám egy Szíria által támogatott palesztin csoportból vált ki tavaly, és bázisát Nahr al-Báredben alakította ki. A libanoni kormány vádja szerint a szervezet az al-Kaida mellett a szíriai titkosszolgálattal is kapcsolatban állt, és több libanoni merénylet elkövetéséért felelős.


A vöröskereszt által 1949-ben alapított Nahr el-Báred a második legnagyobb libanoni palesztin menekülttábor volt a Szaida melletti Ain al-Hilve után. Mintegy 40 ezer lakosa volt, többségük azonban már a harcok kirobbanását követő első napokban a közeli másik menekülttáborba távozott. A múlt héten evakuálták Nahr el-Báredből az utolsó polgári személyeket, 25 asszonyt és 38 gyermeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik