Nagyvilág

20 millió dollárt fizetett Dél-Korea a túszokért?

Egy afganisztáni tálib vezető szerint a dél-koreai kormány húszmillió dollárt fizetett a csütörtökön szabadon engedett 19 túszért. A tálibok szóvivője cáfol.

Az iszlamista szervezet névtelenséget kérő magas rangú szóvivője a brit hírügynökségnek szombaton adott exkluzív interjúban közölte: a pénzt fegyverek vásárlására, kommunikációs hálózatuk fejlesztésére, valamint öngyilkos merényletekre használják fel.

Szöul több ízben is cáfolta az elmúlt napokban, hogy váltságdíjat fizetett volna a dél-koreai keresztény közösség Afganisztánban foglyul ejtett tagjainak kiszabadulásáért.

Veszélyes precedens

Összesen 23 dél-koreai keresztény segélymunkást ejtettek túszul július 19-én a dél-afganisztáni Gazni tartományban. Szabadon engedésük fejében eredetileg bebörtönzött társaik elengedését követelték az afganisztáni kormánytól. Miután Kabul nem tett eleget követelésüknek, néhány nap különbséggel, többszörös határidő-módosítás után kivégeztek két férfit.

Nemzetközi bírálatok szerint Szöul veszélyes precedenst teremtett azzal, hogy közvetlen tárgyalásokat folytatott az emberrablókkal. A túszügy végleges rendezéséről kedden, közvetlenül a dél-koreai diplomatákkal egyeztek meg a tálibok.

Szöul megígérte, hogy – amint már korábban elhatározta – az év végéig kivonja összes katonáját, és a továbbiakban tartózkodik a keresztény misszionáriusi tevékenységtől a közép-ázsiai iszlám országban.

Cáfolnak a tálibok


Kari Mohamed Juszef, a tálibok szóvivője később a brit hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta a váltságdíjról szóló bejelentést. Mint mondta, pénz elfogadása “lejáratná” a tálibokat. A két, egymásnak ellentmondó nyilatkozatra egyelőre nincs magyarázat.

Amennyiben csakugyan pénz cserélt gazdát a dél-koreai túszok kiszabadulása kapcsán, úgy Afganisztán roppant veszélyes hellyé válhat minden külföldi számára Az ő mozgásszabadságukat már amúgy is erősen korlátozza az attól érzett félelem, hogy tálibok vagy közönséges banditák bármikor elrabolhatják őket.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik