Nagyvilág

Még mindig Merkel a legbefolyásosabb nő

Csakúgy mint tavaly, idén is Angela Merkel német kancellár vezeti a világ száz legbefolyásosabb asszonyának listáját, amelyet a Forbes amerikai magazin immár a negyedik egymást követő évben állított össze.

A Forbes csütörtökön megjelent különszámában nyilvánosságra hozott lista egyik érdekessége, hogy Vu Ji (Wu Yi) kínai miniszterelnök-helyettes letaszította a lista második helyéről Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert, akinek idén be kellett érnie a negyedik hellyel. Rice-t ugyanis még valaki megelőzi a sorban, mégpedig Ho Ching, a Temasek szingapúri állami befektetési ügynökség vezetője.


Az első tíz helyezett között az egy szem európai Merkel kancelláron kívül hat amerikai és három ázsiai asszony van. Az amúgy olasz származású Sonia Gandhi, Radzsiv Gandhi néhai indiai miniszterelnök özvegye az indiai Kongresszus Párt vezetőjeként a 6. helyen áll.


A száz legbefolyásosabb asszony 29 százaléka kormányzati tisztséget tölt be, 66 százaléka pedig az üzleti szférában dolgozik. Hat új arc tűnt fel, köztük Margaret Chen, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója (37.), Drew Faust, a Harvard egyetem elnöke (47.) és Maureen Chiquet, a Chanel francia kozmetikai cég vezérigazgatója (80.). Jelentős áttörést értek el a Közel-Kelet asszonyai, ugyanis felkerült a listára a katari emír felesége (79.) és az Egyesült Arab Emírátusok pénzügyminisztere (99.).


Hillary Clinton szenátor, demokrata párti elnökjelölt-aspiráns a világ 25. legbefolyásosabb asszonya, őt követi a sorban Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke. A saját médiabirodalmát irányító Oprah Winfrey amerikai televíziós személyiség idén a lista 21., Melinda Gates, a világ leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek a felesége a 24. helyét foglalja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik