Külföld

A szerb radikálisok háborúznának Koszovóért

admin
admin

2007. 08. 30. 13:27

A Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese azt nyilatkozta szerdán a Vecernje Novosti belgrádi napilapnak, hogy „fennáll annak a veszélye, hogy ha egy országtól területet vesznek el, háborút indít”. A kijelentés Kostunica miniszterelnökségének századik napján külön hangsúlyt is kap.

A Beta szerb hírügynökség szerint Tomislav Nikolic – aki egyébként nem először tesz ilyen nyilatkozatot – ezúttal egy új elemre is hivatkozott. „Most egész Szerbiát kell megkérdezni erről, mivel Tadic elnök és Kostunica miniszterelnök is a radikálisok retorikáját használja” – mondta a radikálisok elnökhelyettese. Nicolic hozzátette: meg van győződve róla, hogy elég erősek a koszovói szeparatizmus letörésére, amennyiben Tadic köztársasági elnök nem marad túl sokáig a hadsereg főparancsnoka.

Nikolic szerint pártja, a legerősebb ellenzéki erő, fel fogja szólítani a kormányt, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat minden olyan állammal, amely esetleg elismerné Koszovó függetlenségét. Ezt az éppen századik napja regnáló Kostunica miniszterelnök néhány hete már kilátásba helyezte, igaz óvatosabb megfogalmazásban.

A radikális párt vezetője, Vojislav Seselj egyébként a hágai büntetőtörvényszék „vendége”, háborús bűnök vádjával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.