Nagyvilág

Sok iszlamista minisztert választottak a török kormányba

Abdullah Gül török államfő szerdán jóváhagyta az ország új kormányának összetételét. A miniszterek fele iszlamista, másik fele azonban világi háttérrel rendelkezik.

Ez volt az első hivatali teendője Gülnek, akit szerdán választott meg a parlament köztársasági elnökké.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök új kormányának 24 tagja van. Hírügynökségi értékelés szerint a tárcavezetők egy része iszlámbarát, másik része világi háttérrel rendelkezik. Gül ellenlábasai a megválasztás után jelezték: éber szemmel fogják figyelni, vajon nem lesz-e elfogult az iszlámbarát Erdogan kabinetje iránt. Gül korábban tagja volt Necmettin Erbakan iszlamista pártjának, amelyet a hadsereg nyomására 1997-ben betiltottak.

A kormány összetételében a legfontosabb változás, hogy az Abdullah Gül elnökké választásával megüresedett külügyi tárcát Ali Babacan kapta. Ő az előző kabinetben a gazdasági minisztériumot irányította, egyben ő volt a török EU-csatlakozásról folyó tárgyalásokon Ankara főképviselője. Utóbbi posztját külügyminiszterként is megőrzi. A másik jelentős változás, hogy a pénzügyminisztérium élére Kemal Unakitant jelölte Erdogan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik