Nagyvilág

Mindegyik dél-koreai túsz szabad

A tálibok utolsó hét dél-koreai túsza is visszanyerte szabadságát csütörtökön - közölték Afganisztánban.

A hírt egy tálib szóvivő jelentette be, s utóbb Gazni tartomány kormányzója is megerősítette, hogy kiszabadult négy nő és három férfi. A Nemzetközi Vöröskereszt tartományi képviselői először azt közölték, hogy két férfit és két nőt adtak át nekik a tálibok, majd később a fennmaradó két nő és egy férfi átvételét is megerősítették.

A szélsőséges iszlamisták szerdán engedtek el 12 személyt az akkor még fogságukban lévő 19 közül, közel hathetes fogság után. Két beteg túszt már korábban elengedtek a tálibok.

Összesen 23 dél-koreai keresztény segélymunkást ejtettek túszul július 19-én a dél-afganisztáni Gazni tartományban. Szabadon engedésük fejében eredetileg bebörtönzött társaik elengedését követelték az afganisztáni kormánytól. Miután Kabul nem tett eleget követelésüknek, néhány nap különbséggel, többszörös határidő-módosítás után kivégeztek két férfit.

Nemzetközi bírálatok szerint Szöul veszélyes precedenst teremtett azzal, hogy közvetlen tárgyalásokat folytatott az emberrablókkal. A túszügy végleges rendezéséről kedden, közvetlenül a dél-koreai diplomatákkal egyeztek meg a tálibok. Szöul megígérte, hogy – amint már korábban elhatározta – az év végéig kivonja összes katonáját, és a továbbiakban tartózkodik a keresztény misszionáriusi tevékenységtől a közép-ázsiai iszlám országban.

Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Szöul nagy összegű váltságdíjat fizetett állampolgáraiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik