Nagyvilág

Katonai közeledés Japán és Kína között

A katonai párbeszéd felújításáról és a két tárca közötti „forródrót” létesítéséről állapodott meg a japán és a kínai védelmi miniszter Tokióban.

Cao Kang-csuan (Cao Gangchuan) személyében egy évtizede először jár ismét kínai védelmi miniszter Japánban. Cao Kang-csuan szerdán érkezett ötnapos látogatásra a szigetországba, ahol csütörtökön japán kollégájával, Komura Maszuhikóval tárgyalt, majd Abe Sindzo konzervatív kormányfő is fogadta. A két miniszter munkacsoport felállításáról állapodott meg a védelmi kérdésekben való konzultációt szolgáló tárcaközi „forródrót” lehető leghamarabbi kiépítése érdekében – közölte a japán védelmi tárca szóvivője.

A katonai ügyek kényes kérdésnek számítanak a kínai-japán kapcsolatokban, amelyek amúgy javulásnak indultak azóta, hogy csaknem egy évvel ezelőtt Abe Sindzo lett Japán miniszterelnöke. A korábban fagyos viszony annak ellenére is enyhült, hogy a két ország merőben másként ítéli meg Tajvan kérdését, Japánt pedig – szövetségeséhez, az Egyesült Államokhoz hasonlóan – aggasztja a kínai katonai költségvetés erőteljes növekedése.

Komura a csütörtöki tárgyaláson szorgalmazta, hogy Kína szolgáljon az eddiginél részletesebb magyarázattal katonai kiadásai erőteljes növelésére. Cao Kang-csuan ezzel szemben azt hangoztatta, hogy ez nem jelent fenyegetést egyetlen országra nézve sem. Cao szerint a kínai katonai büdzsé növelése illeszkedik a nemzetközi tendenciához, s a többletpénz nagy része a csapatok fenntartására (bérekre, egyenruhára) megy el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik