Nagyvilág

Megérkezett a magyar segítség Görögországba

Megérkeztek a magyar tűzoltók Évián szigetére, hogy segítsenek görög kollégáiknak az országot sújtó erdőtűz megfékezésében. Magyar turisták az információk szerint nincsenek veszélyben. Gyurcsány Ferenc további segítséget ígért a görög kormányfőnek.

Gyurcsány Ferenc együttérzéséről és támogatásáról biztosította a görög kormányfőt a országban tomboló erdőtüzek miatt. A magyar miniszterelnök telefonon kereste fel Kosztasz Karamanliszt a Görögországban tomboló, már több mint hatvan ember életét követelő erdőtüzek miatt. Gyurcsány Ferenc arról tájékoztatta a görög miniszterelnököt, hogy Magyarországról hétfő reggel 18 tűzoltó és egy orvos járművekkel és tartalék felszereléssel indult Athénba – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő kedden.

Nemzetközi segítség

Több európai ország, köztük Magyarország is segítséget nyújt Görögországnak az oltáshoz. A magyar tűzoltók hétfőn reggel indultak el Athénba. A 18 tűzoltó két gépjárműfecskendővel, egy mikrobusszal, egy terepjáróval és egy személyautóval indult útnak. Velük tart az Országos Mentőszolgálat egyik tűzoltó kiképzést kapott főorvosa is. Állomáshelyük Évia szigete lesz, ahol Szeta település házainak védelmét bízták a magyarokra.

Athén pénteken fordult segítségért az Európai Bizottság segélyközpontjához. Az utóbbi évtizedek legkatasztrofálisabb erdőtüzei miatt Görögország június óta már többször segítséget kért európai partnereitől.



Megérkezett a magyar segítség Görögországba 1

Még mindig pusztít az erdőtűz (Fotó: MTI)


A magyarok még nem kértek segítséget

Oláh Lajos athéni magyar konzul a távirati irodának arra a kérdésére, hogy az elmúlt 24 órában fordultak-e magyarok segítségért hozzájuk, azt válaszolta, hogy nem.


Hozzátette ugyanakkor, hogy abban a térségben, ahova a magyar tűzoltókat most vezényelték, szervezett módon magyar turisták nem szoktak utazni. Észak-Évián ugyanakkor elképzelhető, hogy vannak szervezett csoportok – mondta a konzul.

Hetek óta tombol a tűz

A Görögország Halkidiki-félszigetének Kasszandra nyúlványán 2006. augusztus 21-én kezdődött erdőtűz súlyos természeti károkat okozott a térségben. Hasonló pusztítást végzett a tűz a Peloponnészoszi-félsziget délnyugati részén található Mani környékén, de Görögország más részeiről is jelentős tűzesetekről számoltak be. A Külügyminisztérium honlapján szereplő ismertető szerint a lángokat a tűzoltók ellenőrzésük alatt tartják, lakott területek nincsenek veszélyben. Az erdőtüzek által legérintettebb területeken házak, szállodák váltak ideiglenesen lakhatásra alkalmatlanná.

A görög miniszterelnök szombat délután rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területére az erdőtüzek miatt, amelyeknek eddig 63 halálos áldozatuk van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik