Nagyvilág

Megállapodtak az iraki csúcsvezetők

Az öt legfontosabb iraki politikus vasárnap bejelentette: egyezségre jutottak a Baath párt bizonyos tagjainak rehabilitásáról, a helyi választásokról, és eddig vád nélkül fogva tartott, jórészt szunnita foglyok szabadon bocsátásáról.

Az öt legfontosabb iraki politikus, a siíta Nuri Kamal al-Maliki miniszterelnök, a kurd Jalal Talbani államelnök, a szunnita és a siíta elnökhelyettesek, Tareq al-Hashemi, illetve Adel Abdul-Mahdi, valamint a szemiautonóm kurd tartomány vezetője, Massoud Barzani, vasárnap közös televíziós sajtóértekezleten jelentették be, hogy egyes, az ország egészét érintő kérdésekben megegyezésre jutottak.

Nevezetesen: a kormány hamarosan törvénytervezeteket nyújt be a volt állampárt, a Baath azon tagjainak rehabilitásáról akik nem követtek el bűncselekményeket a múltban, aminek következtében részt vehetnek a politikai életben. Ezenkívül megállapodtak a helyi választásokról, valamint egy eljárás kidolgozásáról is, amelynek következtében egyes, jórészt szunnita, eddig vád nélkül fogva tartott foglyokat szabadon engednek.

Mi lesz az olajjal?

Az olajjövedelmek elosztása a régiók között kétségtelenül az egyik legfontosabb megosztó kérdés Irakban, ám ezeket az ügyeket a Maliki-kormányon belüli hatalmi harcok késleltették.

Talabani elnök irodája azonban egy közleményében máris jelezte, hogy további egyeztetések szükségesek az olajtörvényről és az alkotmányos reformokról.

Kétkedve fogadják az áttörést

„A látszólagos áttörés két héttel azelőtt következett be, hogy a Bush-adminisztráció Irakkal foglalkozó csúcstisztviselői jelentést terjesztenek elő a Kongresszusban, amelynek komoly hatása lehet az országgal kapcsolatos jövőbeli amerikai politikára” – írta az üggyel kapcsolatos kommentárjában az Associated Press (AP) tudósítója.

A Reuters szerint viszont „a szkeptikusok cselekedetek szeretnének látni, miközben Washingtonban nő a frusztráltság” a Maliki-kormány bénultsága kapcsán.

A Fehér Ház üdvözölte az egyezség bejelentését, miközben a sajtótájékoztatón Maliki megragadta az alkalmat, hogy bírálja azokat, akik lemondására szólítottak fel, mindenekelőtt Hillary Clinton és Carl Levin demokrata párti szenátorokat, valamint Bernard Kouchner francia külügyminisztert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik