Külföld

Figyelmeztette Kínát Merkel

admin
admin

2007. 08. 27. 12:48

A játékszabályok betartására és a klímavédelemre figyelmeztette a gazdaságát lendületesen fejlesztő Kínát Angela Merkel német kancellár.

A német kancellár háromnapos kínai látogatása kezdetén Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel tárgyalt, s a nap folyamán Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő is fogadja. Merkel meleg szavakkal méltatta a két ország kapcsolatait, hitet tett a német–kínai kapcsolatok szorosabbra fűzése, a két ország fontos nemzetközi kérdésekben való együttműködésének erősítése mellett.

A kancellár hangoztatta, hogy minden országnak joga van a fejlődésre, de hozzáfűzte: néhány nagy ország – például Kína – jelenleg gyors ütemben fejlődik, tiszteletben kell viszont tartaniuk a játékszabályokat. Merkel ezeket nem részletezte, Kínát azonban a nyugati országok gyakran vádolják kereskedelmi és pénzügyi kötelezettségei megszegésével, a szellemi tulajdonjogok megsértésével, s azzal, hogy katonai téren hiányzik a szükséges átláthatóság.

Az ázsiai ország korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2006–2010 között 10 százalékkal csökkenti szennyezőanyag-kibocsátását, amelynek kulcsfontosságú mutatói tavaly azonban több mint egy százalékkal romlottak. A kínai gazdaság lendületes bővülése a szennyezés jelentős növekedésével jár együtt; az ázsiai ország a káros globális éghajlati változások egyik fő előidézője.

Peking óvakodik csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, attól tartva, hogy az esetleg visszafogná gazdasági növekedését. Ven Csia-pao a sajtóértekezleten arról beszélt, hogy Peking eltökélt az említett cél teljesítése mellett, de az rendkívüli nehézségekbe fog ütközni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.