Nagyvilág

Védik az antiszemita rádiót

A lengyel püspökök nem készülnek fegyelmi intézkedéseket foganatosítani Tadeusz Rydzyk atya, a szélsőséges nacionalista katolikus Radio Maryja antiszemitizmussal megvádolt igazgatója ellen - közölte Jozef Michalik przemysli érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke szombaton.

A püspöki konferencia, amely a hét végén ülésezik a dél-lengyelországi Czestochowa városban, megosztott a tizenöt éve működő rádió szerepét illetően. Michalik érsek szűkszavúan annyit mondott, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek a súrlódások tisztázására, mindazonáltal nem fegyelmi intézkedésekkel kezdik.


A lengyel ügyészség kedden közölte, nem lát okot arra, hogy büntetőeljárás alá vonja Tadeusz Rydzyk atyát. Összesen tizenhét panasz érkezett az ügyészségre, miután a Wprost című lengyel hetilap júliusban ismertette Rydzyk atya egyik előadását, amelyben élesen kikelt a zsidók ellen.


A toruni újságíró iskola diákjai előtt még áprilisban tartott előadásában az antiszemita megnyilvánulásairól ismert Rydzyk kijelentette, hogy a zsidók kapzsik, egyszersmind azzal vádolta meg Lech Kaczynski államfőt, hogy támogatja a zsidók Lengyelországgal szembeni, sok milliárd dolláros kárpótlási követelését. Az előadásról a hallgatóság egy tagja magnófelvételt készített, s ennek szövegét közölte a Wprost.


Augusztus elején XVI. Benedek pápa fogadta Rydzyk atyát, és emiatt élesen tiltakoztak európai zsidó körök. A kedélyek lecsillapításának érdekében a Vatikán kénytelen volt közleményben megerősíteni, hogy ez az audiencia semmit nem változtatott “a katolikusok és zsidók közötti kapcsolatokról” vallott álláspontján.


A Radio Maryja szélsőségesen nacionalista, EU-ellenes és antiszemita jellegű műsorokat sugároz, amelyek botrányos tartalma már a Vatikán bírálatát is kiváltotta. Több mint három millióan hallgatják rendszeresen a rádiót, amely erős politikai befolyással bír a mélyen katolikus Lengyelországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik