Nagyvilág

Olümpiát fenyegeti a tűz

A Peloponnészosz-félszigeten, Görögország déli részén péntek óta tomboló tűz vasárnap késő délutánra elérte Olümpia települést, és egészen közel van az ókori görög olimpiák helyszínéhez - közölte vasárnap a rendőrség.

A településen lakóházak égnek, és a tűz elérte az olümpiai múzeumot is, amely szemközt áll a Zeusz-szentéllyel – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy az áramellátás megszakadt. A múzeumot kiürítették – mondta egy forrás a kulturális minisztériumban. Georgiosz Vulgarakisz kulturális miniszter Athénból sietve Olümpiába utazott – közölte a minisztérium.


A Zeusznak ajánlott olümpiai szentély adott otthont az ókori játékoknak i.e. 776-tól az i.sz. IV. századig. A hely rajta van az UNESCO világörökségi listáján.


“Az Olümpia közelében fekvő falvakból elkezdtük kitelepíteni a lakosokat” – mondta a tűzoltóság szóvivője. Az athéni tűzoltóság közlése szerint egy repülőgépet, három helikoptert, harminc tűzoltót és tizenegy kocsit küldtek a helyszínre.


A görög kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területén, miután az erdőtüzek kiterjedtek a Peloponnészosz-félsziget teljes déli részére és más területekre. Már 51 ember halt meg az országban az erdőtüzek következtében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik