Nagyvilág

Lezuhant egy repülőgép Grúziában

Abházia, Grúzia szakadár tartománya szombaton megerősítette, hogy a héten lezuhant területén egy ismeretlen repülőgép.

Szergej Samba abház külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy szemtanúktól származó értesülések szerint a repülőgép a Fekete-tenger irányából érkezett és két perccel később lezuhant – (a Tbiliszi által ellenőrzött) – Felső-Abházia hegyei között.
“Úgy gondoljuk, hogy grúz repülő volt. Grúzia korábban többször is megsértette légterünket. A gép magától zuhant le, senki sem lőtte le” – mondta Samba.


Az Interfax orosz hírügynökség előzőleg Anatolij Zajcev abház vezérkari főnököt idézte, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy egy amerikai kémrepülő járt szerencsétlenül, de ezt Samba cáfolta.
“Ez a feltételezés nem tényeken alapul” – jelentette ki, bár hozzátette: egyelőre egyetlen ország sem akarja elismerni gépe elvesztését.


Grúzia pénteken jelentette be, hogy fegyveres erői két nappal korábban tüzet nyitottak egy orosz repülőgépre, amely megsértette a grúz légteret és feltehetően lezuhant Abháziában. Állítását szombaton már úgy módosította, hogy a grúz erők csak figyelmeztető lövést adtak le.


“Figyelmeztető lövést adtunk le…augusztus 22-én, miután megsértették légterünket. A repülő azután folytatta útját” – mondta a belügyminisztérium közigazgatási vezetője újságíróknak, de arról nem beszélt, hogy a gép orosz lett volna.
Grúz tisztségviselők elmondása szerint a minisztérium szombaton helikoptert küldött a nehezen megközelíthető térségbe, hogy fésülje át a terepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik