Nagyvilág

FT: Sarkozy repülőstarttal indult

Repülőstartot vett a francia köztársasági elnöki székben Nicolas Sarkozy - írta az új francia államfő tevékenységének első száz napját elemezve a Financial Times című brit politikai-pénzügyi szaklap.

Belpolitikai téren sikerült táborába olvasztani számos riválisát, lecsendesítette a szakszervezeteket, és több területen megkezdte választási ígéreteinek teljesítését. Külpolitikájában friss erőt adott az Európai Uniónak a francia szerepvállalás növelésével, nyaralását pedig arra hasznosította, hogy megújítsa az együttműködést az Egyesült Államokkal – sorolta a nagytekintélyű napilap.

Az ősz azonban nehezebbnek ígérkezik, és próbára teheti Sarkozy eltökéltségét a legproblematikusabb reformok kivitelezésében. Eddig csupán jelentős engedményekért cserébe tudott nagyobb előrelépéseket tenni, amivel sikerült elkerülnie a társadalmi szakadást, ugyanakkor a vérmesebb reformereknek csalódniuk kellett. Most olyan feladatok jönnek, amelyeknél esetleg nagyobb lemondást kell vállalni kisebb nyereségért, mint a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele, a szakszervezetek képviseletének kényes átalakítása, illetve reformok az állami szektorban, beleértve a nyugdíjrendszer módosítását is.

Mindehhez jön az üzleti környezet romlásának kockázata is, különösen ha a gazdasági növekedés és az adóbevételek elmaradnak a várttól. Ahhoz, hogy ezekkel a kihívásokkal sikeresen szembenézzen, Sarkozynek a nemzeti teendőkre kell koncentrálnia. Az eddigiektől eltérően nem kellene az illetékességi körén kívül eső tényezőkkel foglalkoznia, mint az Európai Központi Bank kamatpolitikája vagy a nemzetközi piacok zavaraira adott elhamarkodott válasz.

A brit lap azt is tanácsolja az elnöknek, hogy változtasson vezetései módszerén, és hagyjon fel az egyszemélyi kormányzás stílusával. Franciaországnak aktív elnökre van szüksége ugyan, de nem olyanra, aki állandó mozgásban van – szögezte le a Financial Times, utalva arra, hogy Sarkozyt szellemi mozgékonyságáról, hiperaktivitásáról “hiperelnöknek” is nevezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik