Nagyvilág

Az EU-megbízott sem hozott megoldást Koszovóban

A Koszovó ügyében közvetítő EU-megbízott meghallgatta Pristinában az albán vezetőket, de semmilyen javaslatot sem tett a tartomány jövőjével kapcsolatban. Ischinger az elmúlt napokban tett nyilatkozataiban már igyekezett érzékeltetni: ha nem sikerül egyezségre jutni, az nem a közvetítők kudarca lesz.

Wolfgang Ischinger, a német külügyminisztérium volt politikai igazgatója, jelenleg a szerb-koszovói tárgyalásokat vezető trojka EU-s megbízottja, országa londoni nagykövete, az elmúlt napokban többször is arra kényszerült, hogy pontosítsa egy korábban odavetett megjegyzését, amelyet több forrás is idézett. A BBC szerint például Ischinger ezt mondta: „A trojka működési elve az, hogy minden olyan egyezményt támogat, amelyben az érdekelt felek egyetértenek. Minden opció elképzelhető.” Újságírói kérdésre, hogy ez Koszovó felosztását is magában foglalja-e, a német diplomata azt válaszolta: „Ha ők is úgy akarják.”

Ischinger cáfolta magát

Azóta Ischinger többször is arra kényszerült, hogy cáfolja saját magát. Legutóbb csütörtökön, egy nappal a trojka kétnapos pristinai látogatását megelőzően. A The Guardian című brit napilapnak adott nyilatkozatában a német diplomata – egyebek között – azt mondta: “A felosztást senki nem vetette fel eddig. Azt várjuk el a felektől, hogy olyan javaslatokat tegyenek, amelyek a másik részről hasznos és konstruktív reagálásokat váltanak ki.” Majd a nemzetközi közösség felelősségét elhárítandó hozzátette: “Ha siker lesz, az az ő sikerük lesz. Ha viszont kudarc, az szintén az ő kudarcuk, nem a miénk.”

A B92 honlapja is idézte mindezeket, ugyanakkor hozzátette az osztrák védelmi miniszter véleményét is, amely a Die Presse hasábjain jelent meg. Norbert Darabos szerint Koszovó felosztása “fatális” lehet. “Jártam Koszovóban, s azt tapasztaltam, hogy a helybeliek attól félnek, hogy a politikai rendszer össze fog omlani, amennyiben a státuskérdést nem rendezik az év végéig” – tette hozzá a miniszter.

Pristina szerint el kell ismerni az Ahtisaari tervet

A csütörtöki, Ischingerrel való pristinai találkozót követően Agim Ceku koszovói miniszterelnök elmondta: a koszovói kérdést európai ügyként kell kezelni, ami azt jelenti, hogy minden EU-tagországnak támogatnia kell az Ahtisaari tervet, s el kell ismerniük a független Koszovót december 10-ét követően.

A német diplomata csütörtökön Fatmir Sejdiu koszovói elnökkel és Agim Ceku miniszterelnökkel, pénteken pedig Kola Berisha parlamenti elnökkel, valamint Hasim Thaqival, a legnagyobb ellenzéki párt elnökével tárgyalt. Bécsben augusztus 30-án kezdődnek az újabb tárgyalások az összekötő csoport közvetítésével Koszovó sorsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik