Nagyvilág

Csak a magyarok hisznek Hedvignek?

Szlovákia lakosságának csak 12,3 százaléka hiszi el, hogy Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát szlovák szélsőségesek verték meg és azért, mert mint a lány állítja: magyarul beszélt.

Ez derül ki az MKV szlovák közvélemény-kutató ügynökség 1200-as mintára alapozott felméréséből, amely a tavaly augusztus 25-én történt állítólagos támadás évfordulójára készült. Ezzel szemben a megkérdezettek 12,8 százaléka úgy ítéli meg: a lányt magyar szélsőségesek verték meg azzal a szándékkal, hogy fokozzák a Szlovákiában akkor kialakult nemzetiségi feszültséget.

A szlovákiai magyarok – mint az MKV nevesíti: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) választóinak – 72 százaléka azonban fenntartás nélkül elhiszi, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak. Figyelemre méltó, hogy az egyik ellenzéki szlovák politikai erő, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KD) választóinak egynegyede is ugyanezt hiszi, amit Pavel Haulík szlovák szociológus sem tud megmagyarázni.

Van, aki nem hallott róla

A megkérdezettek 21,7 százaléka szerint a lányt valóban megtámadták, de nem nemzetiségi okból. 24,3 százalék szerint a támadás nem történt meg, a lány a történetet csak kitalálta. Ez azt jelenti, hogy ennyi megkérdezett azonosul a rendőrség álláspontjával, amely két héttel a lány ismeretlen tettesek ellen tett feljelentése után azzal zárta le a nyomozást, hogy a támadás nem történt meg.

24,5 százalék sem a lány, sem a rendőrség változatát nem hiszi el, és kiderül: Szlovákiában a megkérdezetteknek mindössze 4,3 százaléka nem hallott soha Malina Hedvigről. A szlovák nemzetiségű válaszadóknak azonban csak 6 százaléka hiszi el, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak. Időközben Malina Hedvigből, az állítólagos sértettből gyanúsított lett, mert később két lakossági feljelentés alapján a hatóságokat félrevezető vallomás és hamis tanúzás gyanúja miatt vádindítvány készült a lány ellen.

A sajtó hatalma

A felmérést megrendelő SME, liberális polgári napilap több írásban is foglalkozik az üggyel. Mint írja: az eset megosztotta Szlovákiát, mégpedig annak következtében, hogy a belügyminiszter, a kormányfő és az országos rendőrkapitány tavaly szeptemberben megtartott sajtótájékoztatóikon “igen szuggesztív fellépésükkel az emberek többségét arról győzték meg, hogy a lány hazudik”.

Márpedig ez bizonyíthatóan nem felel meg a valóságnak – mondta a lapnak Peter Zajac szlovák irodalomtörténész, a Hedvig mellett fellépő szlovák értelmiségiek egyike. Véleménye szerint a sajtó oknyomozásának köszönhetően időközben a közvélemény egy része mégis Hedvig igaza felé hajlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik