Nagyvilág

Hitler levéltára Izraelbe érkezett

Megérkezett az első iratszállítmány a Bad Arolsen-i náci archívumból Izraelbe, ahol azt remélik, hogy a dokumentumok segítségével a nácizmus 3 millió névtelen áldozatából akár ezreket is azonosíthatnak.

Az Adolf Hitler titkos levéltáraként is emlegetett legnagyobb náci archívumban 50 millió dokumentumot őriznek, túlnyomó többségükben a koncentrációs táborok iratait, halállistákat és deportálási dokumentumokat. Az állományban 17,5 millió név szerepel. A vöröskereszt archiválta ezeket az iratokat Bad Arolsenben, egy kis német településen, s az archívumot a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához kapcsolódó nemzetközi keresőszolgálat (ITS) tizenegy országot képviselő testülete felügyeli.

Az egykori foglyokra, kényszermunkásokra, üldözöttekre és elűzöttekre vonatkozó feljegyzéseket hat évtizeden keresztül, 2006-ig a nyilvánosságtól elzárva tartották. Az ITS-hez befutott keresések – a családtagok, barátok és ismerősök sorsa iránt érdeklődők – száma 2005-ben már 150 ezer fölé emelkedett. A testület májusban állapodott meg arról, hogy az egyes országokba szétküldve kutathatóvá teszik az archívumban tárolt iratok digitalizált másolatait.

A digitalizálást és a kutathatóságot az adatok nagy mennyisége mellett az is nehezíti, hogy több millió feljegyzés kézzel, a német helyesírási szabályokkal íródott. Ha a szétküldést követően megvalósul is az internetes hozzáférés, az – a túlélők és az áldozatok családjainak felháborodására – semmi esetre sem lesz korlátlan és közvetlen.

A Bad Arolsen-i irattár munkatársai ennek ellenére gőzerővel dolgoznak az iratok digitalizálásán, 13 millió dokumentummal már elkészültek. Németország várhatóan 2009-re készül el a teljes állomány digitalizálásával. Az ITS szakemberei ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az állomány többszöri átstrukturálása és rendezetlensége miatt a kereséseknek csak 56 százaléka hoz eredményt. Emellett számos adat örökre elveszhetett a náci rendszer utolsó napjaiban történt iratmegsemmisítés során.

A tervek szerint jövőre és 2009-ben újabb iratokat szállítanak át Izraelbe. A Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumba e héten megérkezett kétmillió dokumentum az auschwitzi, a dachaui, a gross-roseni (Rózynsk) és a Bergen Belseni-i koncentrációs táborok listáin alapul, személyazonossági adatokon kívül az elűzöttekre, a betegekre és az egyik lágerből a másikba átküldött foglyokra vonatkozó feljegyzéseket is tartalmaz.

Izraelben jelenleg mintegy 140 ezer holokauszttúlélő él, valamint 85 ezer olyan zsidó, akik még időben elmenekültek más országokba a koncentrációs táborok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik