Nagyvilág

Basescu régiókra cserélné a megyéket

Basescu elnök átalakítaná Románia közigazgatási rendszerét: a 40 megyét 9-12 régióra cserélné. Ezek a tervek esélyt jelenthetnének, hogy Székelyföld egységes régióba tagozódjon.

A Román közösségek és európai identitás című szerdai konferencián Traian Basescu elnök kifejtette: az elmúlt időszakban nem sok történt az állam modernizálása ügyében, a decentralizációk politikai „gyengeségek” blokkolták – írja a Gandul című bukaresti napilap.

Az elnök szerint az új választásokat követően e problémákat orvosolni lehet. Basescu véleménye szerint Románia közigazgatási rendszere „alapvető probléma”, amely az 1968-ban létrehozott konstrukció eredménye. „Ez a közigazgatási rendszer akadályozza Románia fejlődését, s nézetem szerint az országnak 9-12 régióra (1968 előtti elnevezés szerint tartományra – szerk.) lenne szüksége” – hangsúlyozta a román államfő.


Basescu kiemelte: annak ellenére, hogy beléptek az Európai Unióba, elismerik a problémákat. Hozzátette: Románia nem tudja száz százalékban kihasználni az EU-tagság előnyeit. “A gazdaság növekszik, a pénzünk stabil, a turizmus elég jól működik, annak ellenére, hogy gondok vannak a szolgáltatásokkal, a mezőgazdasággal – ez utóbbit a szárazság sújtja. Az előrejelzéseknek megfelelő növekedési paramétereken belül vagyunk” – mondta beszédében az elnök.

1968 előtt sem volt egységes székely régió, Maros autonóm tartományba a mai Kovászna és Hargita megye nagy része ugyanis nem tartozott bele. Az elnök által szorgalmazott közigazgatási átalakítási terv mindenesetre felveti a kérdést, hogy ezzel közelebb kerülhet-e a székely autonómia megvalósulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik