Nagyvilág

Somogyi váltja Simonyit a nagyköveti poszton

Öt évi washingtoni nagyköveti tevékenység után távozik posztjáról Simonyi András, aki úgy ítéli meg, hogy Magyarország arculata az Egyesült Államokban soha nem volt olyan kedvező, mint most.

“Rendkívüli elismerés, tisztelet” övezi a magyarokat Amerikában. Ez az elismerés “borzasztóan sokat jelent, erre Magyarország büszke lehet” – fejtette ki magyar újságíróknak tartott keddi sajtóértekezletén a nagykövet. Elmondta: Washingtonban nagyon figyelnek arra, hogy Magyarországon a demokrácia mennyire érett, a gazdaság mennyire átlátható, van-e korrupció vagy nincs, az emberi jogok csak papíron léteznek-e vagy sem, egyetértés van-e az alapkérdésekben.


Áttörés vízumügyben

A posztjáról csütörtökön hazautazó diplomata nagyon büszke arra, hogy az amerikai magyarság ma sokkal kevésbé polarizált, mint amikor Washingtonba kiérkezett. Ebben sokat segített, hogy a magyarok tisztességgel akarták megünnepelni az 56-os forradalom évfordulóját. Megjegyezte, az amerikai ünnepségsorozat minden várakozást felülmúlt.


Simonyi András büszke arra is, hogy nagy eredményeket értek el a kulturális együttműködésben, Washingtonban és New Yorkban a magyar kulturális jelenlét “erős, tartalmas, sokszínű”. A vízumügyben történt áttörést tartja az egyik legnagyobb sikernek, a lobbimunkában Magyarországnak nagy szerepe volt – hangsúlyozta.


Nagykövetből üzletember


Az MTI érdeklődésére elmondta: még nem döntötte el, hogy hazatérése után milyen irányban lép tovább. A legvalószínűbb, hogy a privát szférában fog tevékenykedni, de az üzleti világban is olyan dolgot szeretne csinálni, ami “Magyarország felemelkedését szolgálja”. Kitért arra, hogy a sajtóban felröppent híresztelések ellenére “soha nem ambicionálta a külügyminiszterséget”.


Simonyi Andrást a nagyköveti poszton a csütörtökön Washingtonba érkező Somogyi Ferenc váltja fel, aki 2004 novemberétől 2006 júniusig volt a Gyurcsány-kormány külügyminisztere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik