Külföld

Somogyi váltja Simonyit a nagyköveti poszton

admin
admin

2007. 08. 22. 07:11

Öt évi washingtoni nagyköveti tevékenység után távozik posztjáról Simonyi András, aki úgy ítéli meg, hogy Magyarország arculata az Egyesült Államokban soha nem volt olyan kedvező, mint most.

“Rendkívüli elismerés, tisztelet” övezi a magyarokat Amerikában. Ez az elismerés “borzasztóan sokat jelent, erre Magyarország büszke lehet” – fejtette ki magyar újságíróknak tartott keddi sajtóértekezletén a nagykövet. Elmondta: Washingtonban nagyon figyelnek arra, hogy Magyarországon a demokrácia mennyire érett, a gazdaság mennyire átlátható, van-e korrupció vagy nincs, az emberi jogok csak papíron léteznek-e vagy sem, egyetértés van-e az alapkérdésekben.


Áttörés vízumügyben

A posztjáról csütörtökön hazautazó diplomata nagyon büszke arra, hogy az amerikai magyarság ma sokkal kevésbé polarizált, mint amikor Washingtonba kiérkezett. Ebben sokat segített, hogy a magyarok tisztességgel akarták megünnepelni az 56-os forradalom évfordulóját. Megjegyezte, az amerikai ünnepségsorozat minden várakozást felülmúlt.


Simonyi András büszke arra is, hogy nagy eredményeket értek el a kulturális együttműködésben, Washingtonban és New Yorkban a magyar kulturális jelenlét “erős, tartalmas, sokszínű”. A vízumügyben történt áttörést tartja az egyik legnagyobb sikernek, a lobbimunkában Magyarországnak nagy szerepe volt – hangsúlyozta.


Nagykövetből üzletember


Az MTI érdeklődésére elmondta: még nem döntötte el, hogy hazatérése után milyen irányban lép tovább. A legvalószínűbb, hogy a privát szférában fog tevékenykedni, de az üzleti világban is olyan dolgot szeretne csinálni, ami “Magyarország felemelkedését szolgálja”. Kitért arra, hogy a sajtóban felröppent híresztelések ellenére “soha nem ambicionálta a külügyminiszterséget”.


Simonyi Andrást a nagyköveti poszton a csütörtökön Washingtonba érkező Somogyi Ferenc váltja fel, aki 2004 novemberétől 2006 júniusig volt a Gyurcsány-kormány külügyminisztere.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.