Nagyvilág

Kóka szerint nem időszerű az erdélyi autonómia

Néhány évvel ezelőtt valóban az autonómia és a kollektív jogok lehettek a legfontosabb kérdések, Románia és Magyarország európai uniós tagsága után azonban ezek nem igazán időszerűek – jelentette ki Kóka János, a Szabad Demokrata Szövetség (SZDSZ) elnöke a romániai Új Magyar Szó és az Erdélyi Riport című hetilapnak adott interjúban.

A Bukarestben megjelenő újság szerdai száma által közölt beszélgetésben Kóka úgy vélte: a világ körülöttünk gyökeresen megváltozott, és ezért nemcsak új válaszokra, hanem más kérdésfelvetésre van szükség.

„A kérdés ma az, hogyan tudjuk mindenki számára biztosítani az emberi szabadságjogok kiteljesedését, és hogyan tudjuk újrafogalmazni és őrizni a magyar nemzeti identitást az Európai Unión belül” – fogalmazott az SZDSZ elnöke.

Kóka szerint a liberális nemzetpolitika célja az, hogy a magyarság együvé tartozása valódi közösséget jelentsen. Arra a kérdésre, hogy az új liberális nemzetpolitika mennyire találkozik vagy sem a szocialisták, illetve a magyar kormány nemzetpolitikájával, Kóka elmondta: saját általános politikájukat – s ez vonatkozik a nemzetpolitikára is – nem valamelyik párttal szövetségben, vagy épp annak ellenében alakítják ki. Ugyanakkor nem fognak lemondani arról, hogy nyíltan elmondják – adott esetben határon túli vonatkozásban is –, hogy mivel nem értenek egyet.

„A liberálisok többsége például nagyon rossz döntésnek gondolta, amikor a szocialisták higgadt, okos érvelés helyett 23 millió román bevándorlóval fenyegetőztek az állampolgárságról szóló népszavazási kampányban. Ezért harcolunk például a koalíción belül a teljes munkaerő-piaci nyitásért” – fogalmazott Kóka, aki szerint Magyarországnak végre be kell látnia, hogy a határon túlról érkező munkaerő nem fenyegetés, hanem óriási lehetőség – olvasható az ÚMSZ-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik