Nagyvilág

Merkel: Németország profitálhat a magyarok tapasztalataiból

Egyszerre kell kezelni Koszovó függetlenségének kérdését, valamint a szerb stabilitás és az európai perspektíva ügyét - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén, Budapesten. Merkel szerint az unió és Németország is profitálhat a magyar tapasztalatokból.

Magyarországnak abban van felelőssége, hogy a nemzetközi közösséget ne engedje elfeledkezni arról, hogy Szerbiában is békének és nyugalomnak kell lennie – jelentette ki a magyar miniszterelnök arra kérdésre válaszolva, hogy Magyarországnak lehet-e közvetítő szerepe a balkáni rendezésben.

Angela Merkel erről azt mondta: nem gondolja, hogy egyes államokat közvetítő országként kellene kijelölni, de az EU és Németország is profitálhat Magyarország tapasztalataiból.


Arra a kérdésre, hogy lehet-e határidőt szabni Koszovó jövőjének végleges rendezésére, illetve egy esetleges ENSZ-határozat hiányában a NATO, illetve az Európai Unió rendelkezhet-e a tartomány jövőjéről, Angela Merkel azt mondta: a cél, hogy a jelenlegi tárgyalócsoport száznapos megbeszélése alatt megoldás szülessen. Nem gondolkozom azon, mi lesz, ha ez nem vezet eredményre – tette hozzá.


Stabil kapcsolat Moszkvával

A két kormányfő egyetértett abban, hogy az Oroszországgal fennálló gazdasági kapcsolatokat és szerződéseket nem befolyásolják a politikai természetű viták. A budapesti megbeszélésen szó volt még a két országban zajló reformokról, a Magyarországra szállított német szemét ügyének mielőbbi rendezéséről, valamint a német-magyar munkaerő-piaci együttműködés fejlesztéséről – mondta a sajtóértekezleten Gyurcsány Ferenc.

A két vezető tárgyalt a kutatás-fejlesztési és a technológiai együttműködésről. Ennek jegyében szó volt arról, hogy az alkalmazott tudományos kutatás és fejlesztés területén úttörő szerepet játszó Frauenhofer Társaság esetleg képviseletet nyit Budapesten. Ez volna a társaság első külföldi telephelye Kelet-Közép-Európában.



Merkel: Németország profitálhat a magyarok tapasztalataiból 1

A kancellár egynapos munkalátogatáson tartózkodik Budapesten (fotó:MTI)



Angela Merkel találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, és Orbán Viktorral is. A Fidesz elnökével abban állapodtak meg, hogy pártjaik kölcsönösen részt vesznek egymás programalkotási folyamatában.


Angela Merkel a találkozó után újságíróknak azt mondta: Orbán Viktorral egyetértettek, hogy Németország és Magyarország között nagyon erősek a kulturális-politikai kapcsolatok, amelyeket minden szinten szeretnének tovább erősíteni, ezért megállapodtak abban, hogy pártjaik kölcsönösen részt vesznek egymás programalkotási folyamatában.


Orbán Viktor úgy fogalmazott: egy megújult szociális piacgazdaságban és egy erős Európában vagyunk érdekeltek, és nem rejtjük véka alá a véleményünket, hogy a neoliberális gazdaságpolitika Európa számára csak károkat és veszteségeket hozhat a jövőben.


Három éve járt nálunk német kancellár

A délutáni program szerint Angela Merkel előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen. A kancellár közvetlenül a német EU-elnökség után, a G8-csoport elnöksége idején látogatott Magyarországra. Német kormányfőként legutóbb Gerhard Schröder szövetségi kancellár járt Magyarországon 2004 szeptemberében.


A legutóbbi kormányfői tárgyalásra 2006 szeptemberében került sor Berlinben, a Bertelsmann Alapítvány nemzetközi konferenciáján. 2007. június 11-én rövid munkavacsora keretében fogadta Gyurcsány Ferenc kormányfőt, Romano Prodi olasz miniszterelnököt és Valdas Adamkus litván elnököt a német fővárosban az akkor az EU soros elnökségét betöltő kancellár.


Erős gazdasági szálak


Németország Magyarország első számú kereskedelmi partnere. A magyar kivitel körülbelül harminc százalékát adja a német export, a behozatal pedig 28 százalék körül alakult az elmúlt két évben. Németországnak a teljes magyar exportban elért részaránya évről évre mérséklődik.

Nem hivatalos számítások szerint a német cégek magyarországi befektetéseinek értéke 2006-ban mintegy 650 millió euró, az összes német működő tőke értéke pedig 14,7 milliárd euró volt. Magyarország 2005-ben Németország 15. legfontosabb exportpiaca és 17. legfontosabb import beszerzési forrása volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik