Nagyvilág

Interneten kért segítséget a terrorcsoport

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló Fülöp-szigeteki Abu Sayyaf csoport az interneten kért pénzügyi segítséget és próbált utánpótlást toborozni – közölte kedden a szigetország fegyveres erőinek egyik ezredese.

Bartolome Bacarro elmondta: a népszerű zenéket, klipeket és filmeket sugárzó YouTube honlapon az iszlamista gerillák arab nyelven kérnek a gazdagoktól támogatást ügyükhöz. A két videofelvétel egyikén megszólal a mozgalom alapítója, Abdurajak Janjalani és fivére, Khadaffy Janjalani, holott már mind a két férfit megölték, 1998-ban, illetve 2006-ban.

A Fülöp-szigeteki hadsereg ebből azt a következtetést szűri le, hogy a videóüzenetek a szervezet kétségbeeséséről tanúskodnak. „Miért az Abu Sayyaf egyik régi vezére szólal meg, és nem az új parancsnoknemzedék? Miért halottakat szólaltatnak meg?” – tette fel a kérdést a nyilatkozó ezredes.


Az Abu Sayyaf jelenleg a Fülöp-szigeteki hadsereg egy nagyméretű offenzívájának a célpontja a déli Jolo és Basilan szigeteken. Ez a csoport vállalta magára a Fülöp-szigeteken valaha is elkövetett legvéresebb merényletet: 2004 februárjában a Manila előtt vizeken felgyújtottak egy kompot, és a támadásban 116 személy vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik