Nagyvilág

Már Jamaica partjain tombol a Dean hurrikán

A Dean hurrikán vasárnap elérte Jamaica partjait. A viharos erejű szél fákat csavart ki, és háztetőket sodort le a szigetország keleti és déli részén.

Az óránként 230 kilométeres széllökésekkel érkező vihar óriási hullámokat vert a Karib-tengeri sziget partjainál. Több helyről jelentettek földcsuszamlásokat. A jamaicai kormány előzőleg 48 órás kijárási tilalmat rendelt el. Amíg a vihar el nem vonul, szüneteltetik az áramszolgáltatást.


A szigetországban mintegy ezer szükségszállást rendeztek be, és Portia Simpson Miller kormányfő ismételten felszólította a természeti csapás által leginkább fenyegetett övezetekben élőket arra, hogy sürgősen hagyják el otthonukat. Sokan ennek ellenére házaikban maradtak, mert attól félnek, hogy távollétükben kifosztják lakásukat. Clarendon településen máris tűzharc zajlott le rendőrök és fosztogatók között.


Menekülnek a turisták


Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán 4-es erősségűnek besorolt hurrikán szeme közép-európai idő szerint éjjel két órakor 115 kilométerre volt a jamaicai fővárostól, Kingstontól, és óránként 30 kilométeres sebességgel haladt nyugat felé. Előzőleg végigsöpört a Karib-tenger keleti medencéjén, összesen nyolc emberéletet követelve a térség szigetein.



Már Jamaica partjain tombol a Dean hurrikán 1

Ezt hagyta hátra Martinique-on (forrás: BBC)


A Jamaicától északnyugatra fekvő Kajmán-szigeteken a légitársaságok pótlólagos járatokat iktattak be, hogy elszállítsák a vihar elől menekülő turistákat. Mexikó karib-tengeri partvidékén is nyaralók ezrei álltak órákon át sorban a repülőtereken, nem kívánva bevárni a hurrikán hétfőre várt érkezését.


Kimenekítések


A Petroleos Mexicanos (Pemex) mexikói állami olajipari konszern a vihar közeledte miatt megkezdte a Mexikói-öböl partjai mentén működő kőolajipari létesítmények részleges kiürítését. Összesen több mint 13 ezer munkást helyeznek biztonságba, a többiek kimenekítését a trópusi vihar erejétől tették függővé.


A legfrissebb meteorológiai jelentések szerint a hurrikán hétfő éjjel éri el Mexikó keleti partvidékét, s ezután Quintana Rio és Campeche államokon keresztülhaladva végigsöpör az ország nyugati partvidékén, a Mexikói-öböl partján is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik