Nagyvilág

Hat halálos áldozata van eddig Dean hurrikánnak

Már hat halálos áldozatot követelt, és súlyos károkat okozott a Karib-tenger térségében tomboló "Dean" hurrikán; a forgószél közeledtének hírére Jamaicáról és a Kajmán-szigetekről menekülnek a turisták.

Az óránként 240 kilométeres széllökésekkel a Karib-tenger keleti medencéjéből nyugat-északnyugati irányba haladó trópusi vihar eddig Franciaország két tengeren túli megyéjében, Martinique és Guadeloupe szigetén, illetve a velük szomszédos Saint Lucia szigeten pusztított, halálos áldozatokat is követelve. A viharos erejű szél lesodorta a tetőt a házakról, földcsuszamlásokat és áramkimaradást okozott, és hatalmas banán- és cukornádültetvényeket tarolt le.

A pénteken a Saffir-Simpson skálán 4-es erősségűnek besorolt “Dean” az amerikai hurrikánelőrejelző központ szerint két napon belül elérheti a legmagasabb, ötös fokozatot. A hurrikán szeme közép-európai idő szerint szombat éjjel 11 órakor 270 kilométerre délre volt Santo Domingótól, a Dominikai Köztársaság fővárosától – a jamaikai fővárostól bő 700 kilométerre keletre -, és óránként 30 kilométeres sebességgel haladt nyugat-északnyugat felé. Vasárnap Dominika és Haiti déli partvidékét súrolva várhatólag eléri Jamaicát, majd két napra rá a Kajmán-szigetek érintésével a mexikói Yucatán-félszigetre sújthat le.

A félszigeten – amelynek északkeleti csücskén fekszik Cancún, az egyik legnépszerűbb mexikói tengerparti üdülőhely – a hatóságok szombaton megkezdték a szállodák kiürítésének előkészületeit. Quintana Rio államban, a Yucatán-félsziget keleti felén ez idő tájt 90 ezer külföldi turista pihen. A mexikói kormány fölszólította a légitársaságokat, hogy e hétvégétől ne indítsanak járatokat a térségbe.

A félsziget túlsó oldalán, a Mexikói-öböl térségében is készülnek a “Dean” fogadására. A hurrikán – útjának számítógépes modellezése szerint – elérheti a világ egyik legtermékenyebb kőolajmezőjét. A Mexikói-öbölben termelik ki az Egyesült Államokban feldolgozott nyersolaj csaknem harmadát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik