Nagyvilág

Bush: Irak egyelőre nem érte el politikai céljait

Az iraki kormány George Bush amerikai elnök szombaton elhangzott szavai szerint még nem érte el kitűzött politikai céljait.

Az elnök szombaton sugárzott szokásos heti rádióbeszédében a még a bagdadi kabinet előtt álló feladatok között említette két törvény keresztülvitelét: azét, amelyik lehetővé tenné Szaddám Huszein néhai iraki diktátor pártja, a Baasz Párt volt tagjai számára, hogy hivatali állást töltsenek be, valamint az arab ország olajbevételeinek elosztásáról rendelkező jogszabály elfogadását. Helyi szinten ugyanakkor sikerként könyvelhető el Bush elnök szerint, hogy például el-Anbár tartományban csaknem minden településnek van polgármestere és működő önkormányzata.

“Helyre állt a joguralom” – jelentette ki a Bagdadtól északra elterülő tartományról az amerikai elnök, hozzáfűzve, hogy “sajnálatos módon” a politikai haladás országos szinten nem tartott lépést a helyi szinten megfigyelhető fejlődés ütemével.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy “egy demokráciában idővel a helyi realitások visszatükröződnek az országos politikában”, vagyis “a megbékélés, azzal, hogy létrejön a helyi közösségek között szerte Irakban”, hozzájárul, hogy megteremtődjenek a feltételek ahhoz, hogy Bagdadban is kibéküljenek egymással a szemben álló felek.

Várhatólag szeptember közepére készül el Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövet és David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka által összeállítandó, az Egyesült Államokban nagy érdeklődéssel várt jelentés arról, Washington eddig milyen eredményeket ért el az arab ország biztonsági helyzetében és az ottani politikai folyamatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik