Nagyvilág

Választásokra készül Koszovó

A koszovói albán politikai vezetők, a tartomány sorsáról zajló tárgyalásokon részt vevő csoport tagjai azt kérték a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetőjétől, hogy november 3. hetére tűzze ki a választást. Azt is kijelentették, hogy a szavazás nem szolgáltathat ürügyet arra, hogy tovább halogassák Koszovó státusának végleges eldöntését.

Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetője engedélyt adott a koszovói központi választási bizottságnak arra, hogy megkezdje a parlamenti és helyhatósági választások előkészítését. Rücker szeptember első hetében fogja bejelenteni, hogy mikor tartják a szavazást.

A világszervezet főmegbízottja a döntés kapcsán úgy fogalmazott, hogy akármilyenek is a körülmények, a koszovói demokratizálódási folyamat nem állhat le.

Erről augusztus 30-án Bécsben tartják az első megbeszélést a koszovói albánok és Szerbia képviselői. A közvetítéssel megbízott – az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország alkotta – kontaktcsoportnak december 10-ig kell elkészítenie javaslatát az ENSZ-főtitkárnak.

Az előző parlamenti választást 2004. október 23-án tartották Koszovóban, s azt a szerbek döntő többsége bojkottálta, mivel többek között Vojislav Kostunica belgrádi kormányfő, s Pavle pátriárka, a szerb ortodox egyház feje is erre szólította fel. A koszovói helyhatóságok mandátuma már a múlt évben lejárt.

Az újak megválasztását azonban az ENSZ-közigazgatás elhalasztotta azért, hogy a politikai érzelmeket felhevítő választási kampány ne hátráltassa a Koszovó státusáról szóló döntés meghozatalát. Joachim Rücker nyilván azért szánta rá most magát a választások kiírására, mert döntés máig sincs, s nem tudni, mennyit kell még várni rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik