Nagyvilág

Egy tábla sérti a román alkotmányos rendet?

Sérti-e Románia alkotmányos rendjét a Székelyföld határában felállított román-magyar-angol nyelvű Székelyföld-tábla, amely székelykaput, és két népviseletbe öltözött fiatalt ábrázol – fordult a bukaresti belügyminisztérium a legfőbb ügyészséghez.

A 18 négyzetméteres táblát csütörtökön helyezték el Brassó és Kovászna megye határánál az országút mentén. A legfőbb ügyészséghez nem érkezett meg a belügyminisztérium megkeresése – tájékoztatta az MTI-t Robert Cazanciuc, a nyomozóhatóság szóvivője. Mivel nem ismeri a dokumentum tartalmát, nem tudott részleteket mondani arról, hogy az intézmény milyen lépést tesz a továbbiakban.


Túl közel van az úthoz



Egy tábla sérti a román alkotmányos rendet? 1

Markó Béla az avatáson (forrás: 3szek.ro)


Demeter János, a tábla elhelyezését kezdeményező Kovászna megyei tanács elnöke szerint minden engedélyt beszereztek, valamennyi illetékes hatóság, még a rendőrség is hozzájárult ahhoz. Ezért Demeter úgy véli, hogy az önkormányzat semmilyen törvényt nem sértett meg. Szerinte a belügyminisztérium pusztán azért fordult az ügyészséghez, hogy nehogy őt hibáztassa majd a román közvélemény a tábla elhelyezése miatt.

A Mediafax hírügynökség szerint a hatósági ellenőrzések során mégis találtak egy apró szabálytalanságot, ugyanis megállapították, hogy a tábla túl közel van az országúthoz. Az útügyi hatóságok ezért arra kérik majd hivatalos átiratban a megyei önkormányzatot, hogy az úttól 2-3 méterrel távolabb helyezze el a táblát.

„A románok haragszanak az ilyesmiért”

A csütörtöki avatóünnepségen Markó Béla, az RMDSZ elnöke elmondta: ,,Itt az ideje, hogy ilyen szimbolikus jelzésekkel is kifejezzük: Székelyföld egy hagyományos egység”. Megerősítette ugyanakkor, hogy hasonló táblák elhelyezését tervezik Székelyföld határain, hogy népszerűsítsék azt idegenforgalmi célokból – írja a 3szek.ro.

A táblaavatón a Nagyrománia Párt helyi vezetője is megjelent egy párttársa kíséretében, aki ― miután ecsetelte megdöbbenését ― az út szélén szóváltásba keveredett Markó Bélával. Lia Olguţa Vasilescu képviselő asszony szerint ugyanis a tábla elhelyezése felkorbácsolja a kedélyeket, mi több, etnikumközi feszültséget gerjeszt. Mi lett volna, ha kétszáz emberrel jövünk ide? A románok haragszanak az ilyesmire” ― idézi a képviselőt az erdélyi hírportál. Markó Béla nem kívánta kommentálni ezeket a szavakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik