Külföld

Véget ért a síita kormány bénultsága?

admin
admin

2007. 08. 16. 16:21

Mérsékelt síita és kurd pártok megállapodást írtak alá csütörtökön Irakban egy új pártszövetség létrejöttéről, amely többséget biztosít a kormánynak a 275 fős parlamentben, s így véget vethet a síiták vezette kormány bénultságának - jelentette be csütörtökön az arab ország elnöke és kormányfője.

Az egyezség lehetővé teszi, hogy az iraki törvényhozó testület elfogadjon néhány fontos törvényt, amelyek megalkotását már régóta sürgeti az Egyesült Államok kormánya.

David Petraeusnak, az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokának és Ryan Crockernek, az Egyesült Államok bagdadi nagykövetének négy hét múlva esedékes a beszámolója az amerikai kongresszus előtt az Irakban elért, feltételezett haladásról, és szeretnének akkor már néhány új törvény megszületéséről is referálni.

Megfigyelők szerint mégis csalódást keltő a háromnapos politikai tárgyalások után létrejött egyezség, mert a szunnita alelnök, Tárik al-Hasimi mérsékelt Iraki Iszlám Pártja nem fogadta el a kormányfő meghívását a tárgyalásokra, így egyetlen szunnita tagpártja sincs az új koalíciónak.

Dzsalal Talabani elnök csütörtöki nyilatkozata szerint azonban továbbra is nyitva áll az ajtó a mérsékelt szunnita párt előtt, bármikor csatlakozhat a síita-kurd egyezséghez. Núri al-Máliki miniszterelnök felszólította a Szunnita Egyetértés Frontját, amelynek Hasemi pártja is tagja, hogy térjen vissza kormányába. (A tömb öt minisztere nemrégiben felfüggesztette munkáját a bagdadi kormányban.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.