Nagyvilág

Tábla jelzi Székelyföld határát

Székelyföld határát jelző, háromnyelvű táblát avatott fel csütörtökön a Kovászna megyei tanács vezetősége, az ünnepségen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is részt vett.

A 18 négyzetméteres, Székelyföld – Tinutul Secuiesc – Szeklerland feliratú táblán egy székelykapu, és két, székely ruhába öltözött fiatal látható. Brassó és Kovászna megye határánál helyezték el az országút mentén a táblát.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint Markó elmondta: itt az ideje, hogy ilyen szimbolikus jelzésekkel is kifejezzék Székelyföld hagyományos egységét. Emlékeztetett arra, hogy ő maga is javasolta, hogy Kovászna és Hargita megyében – de ha van rá lehetőség, akkor Maros megyében is – közös szimbólumokkal jelezzék a régió összetartozását. Rámutatott: a kezdeményezés nem előzménytelen, hiszen hasonló táblákat helyeztek el a Románia egyik hagyományos történelmi régiójaként ismert Mócok földjén is.

“Székelyföld esetében azonban kétségtelenül ennél többről van szó, hiszen a tábla is jelzi azt, hogy az autonómia megvalósítása célja a székelységnek, és ez az oka annak, hogy ilyen esetben mindig “felborzolódnak az idegek” a román politikában.

Markó ezzel arra utalt, hogy az avató ünnepségen megjelent a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt egyik parlamenti képviselője is, aki helyi román civil szervezetekkel együtt “veszélyes, nemzeti gyűlölködést” gerjesztőnek minősítette a Kovászna megyei tanács kezdeményezését. A megyei önkormányzat vezetői hangsúlyozták: pusztán arra szolgálnak ezek a táblák, hogy felhívják a figyelmet a régióra s népszerűsítsék azt idegenforgalmi célokból.

Traian Basescu román államfő a múlt héten Hargita és Kovászna megyébe látogatott. Kedden megtartott értékelő beszédében elmondta: a helyszínen azt tapasztalta, hogy a régióban élőket nem az autonómia, hanem az életszínvonal, a román nyelv elsajátításának nehézségei és az infrastruktúra rossz állapota foglalkoztatja leginkább. Szerinte a két megye rendelkezik Romániában a legnagyobb idegenforgalmi potenciállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik