Külföld

Lantos elhatárolódást vár a Magyar Gárdától

admin
admin

2007. 08. 16. 14:12

Tom Lantos az amerikai–európai kapcsolatok jelentős fejlődésére számít a következő időszakban. A demokrata képviselő csütörtökön, Budapesten tartott sajtóértekezletén emellett a vízummentesség ügyéről és a Magyar Gárdától való elhatárolódásról is beszélt.

Nem kétséges, hogy a civilizált világ megnyeri a harcot a terrorizmus ellen, ahogyan a nácik és a Szovjetunió ellen megnyerte, azonban ez nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész civilizált világ harca – hangsúlyozta az amerikai képviselőház külügyi bizottságának. Tom Lantos rámutatott: Nicolas Sarkozy új francia elnök, Angela Merkel német kancellár és a Tony Blair politikáját folytató Gordon Brow új brit miniszterelnök fellépésével sokkal közelebbi és harmonikusabb kapcsolatot remél az Egyesült Államok és Európa között, mint amilyen Schröder német kancellár és a Chirac francia elnök idején volt.

Reneszánsz az USA–EU-kapcsolatokban


Lantos szerint az amerikai csapatok fokozatos átcsoportosítása Irakból, a közelgő amerikai elnökválasztás, valamint az amerikai adminisztráció felismerése, hogy a nemzetközi együttműködés hasznos a globális problémák megoldásában, egyaránt azt a meggyőződését erősíti, hogy az amerikai–európai kapcsolatok „új reneszánszának” kezdetén vagyunk.

Az nagyon fontos, mert ugyanolyan egységre van szükségünk, mint amilyen a hidegháború idején volt – tette hozzá az amerikai politikus. Mint mondta, a hidegháborúban az egységet a közös ellenség, a Szovjetunió teremtette meg, a SZU felbomlásakor azonban a koherencia is megszűnt. Most azonban – folytatta – lényegében hálás Putyin orosz elnöknek, aki az utóbbi időben tanúsított viselkedésével közelebb hozza a nyugati hatalmakat egymáshoz.

A Magyar Gárda létrehozói őrültek


Tom Lantos hozzátette: reméli, hogy Magyarország hosszú távon meg tudja oldani, hogy alternatív forrásokból szerzi be az energiát, rövid távon pedig változtatni tud egyoldalú energiafüggőségén Oroszországtól. Mint mondta, erről a témáról a magyar miniszterelnökkel is beszél majd pénteki találkozójukon.

A Magyar Gárdára vonatkozó újságírói kérdésre Tom Lantos úgy reagált: a szervezet létrehozói „őrültek”, így nem szabad túlértékeli, felnagyítani az ügyet. Szerinte ugyanakkor fontos, hogy minden párt elhatárolódjon a szervezettől, és mint mondta, tudomása szerint ezt a kormánypártok és az MDF meg is tette. Úgy fogalmazott: várja, hogy a többi párt is határolódjon el a Magyar Gárdától, ha azt szeretné, hogy komoly partnerként tartsák számon olyan országokban, mint például az Egyesült Államok.

A gárdisták nem mehetnek be az USA-ba

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a vízummentességet, az amerikai képviselő azt mondta: érti a felháborodást, ami a vízum miatt alakult ki az emberekben, azonban azt is meg kell érteni, hogy a 2001-es terrortámadás óta az Egyesült Államok biztonsági politikája teljesen megváltozott. Attól tartok, hogy még sok év telik el, amire azt mondhatjuk, hogy vége a terrorizmus időszakának – tette hozzá. Hangsúlyozta: a magyarok számára az ideális megoldás az lenne, ha holnaptól nem kellene vízum Amerikába, ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, Magyarországnak garantálnia kellene, hogy 10 millió lakosából egy sincs, aki bajt okozhat.

Ezt senki nem tudja megtenni, így ki kell építeni azokat a szükséges mechanizmusokat, amelyekkel kiszűrhetjük azokat az embereket, akiket nem szabad beengedni az Egyesült Államokba – tette hozzá. Megjegyezte: a Magyar Gárda létrehozói például olyanok, akiket nem szabad beengedni az USA-ba. A politikus ezért súlyt helyez arra, és személyesen garantálja, hogy lista készüljön ezekről az emberekről, és soha egyiküket se engedjék be az Egyesült Államokba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.