Nagyvilág

Újabb erdőtüzek Athén külvárosában

Újabb erdő lobbant lángra csütörtökön Athén külterületén, s az erős szél nagy tömegű füstöt juttatott az égő erdőből a görög főváros amúgy is erősen szennyezett levegőjébe.

35 tűzoltó küzd a lángokkal. Két repülőgép és három helikopter segíti a munkájukat, nagy mennyiségű vizet zúdítva a Pentéli (Pentelikon) hegy lángba és füstbe borult lejtőire. Athén Néa Pentéli nevű elővárosában néhány házat már felperzseltek a lángok. A település 14 kilométernyire van Athén belvárosától. A közvetlenül veszélyeztetett település számos lakosa elmenekült otthonából – jelentette a görög televízió. Legutóbb júniusban pusztított nagy tűz Athén északi előterében, akkor a Párnitha hegyi nemzeti park nagy része vált a lángok martalékává.

Erdőtűz pusztít Törökország égei-tengeri partvidékén, Izmir közelében is. Eddig 350 hektárnyi erdőt emésztettek el a lángok Törökország harmadik legnagyobb városa (az egykori Szmirna) közelében. 17 embert füstmérgezéssel kórházba szállítottak a lángoló erdők térségében. A hatóságok kiürítettek két falut. A szél Izmir fölé is jelentős mennyiségű füstöt és hamut sodort. Tíz repülőgép és 14 helikopter is segíti a tűzoltók munkáját. A rendőrség abból indul ki, hogy gyújtogató okozta a tüzet, mivel egy ismeretlen telefonáló az erdő felgyújtásával fenyegetőzött kevéssel a lángok fellobbanása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik