Külföld

Szektatagokat mészároltak le Irakban

admin
admin

2007. 08. 15. 12:59

Legalább 200 halálos áldozata van annak a merényletsorozatnak, amelyet üzemanyagot szállító tartálykocsikkal követtek el öngyilkos merénylők kedden a yezidi szekta tagjai ellen az északnyugat-iraki Moszul térségében fekvő falvakban.

A több mint 200 sebesült ellátásában a térségben állomásozó amerikai erők is segédkeznek. A polgármester szerint az áldozatok száma tovább növekedhet, mert sokan hevernek még a romok alatt, és legalább 30 épület dőlt össze a robbantásokban. A hatóságok szerdán a körzetben teljes kijárási tilalmat vezettek be, csak a mentési munkálatokban részt vevő gépjárműveket engedik be a területre.


Az al-Kaida a háttérben?


A helyi illetékesek szerint négy robbantás történt helyi idő szerint este nyolc óra körül Moszultól 120 kilométerre nyugatra. A merénylők egy-egy tartálykocsival a város különböző negyedeiben hajtották végre támadásaikat a szekta tagjai ellen, gyors egymásutánban repítve a levegőbe járműveiket.


Az iraki rendőrség szerint egyelőre senki sem jelentkezett, hogy vállalná a felelősséget a terrorcselekmények elkövetéséért, de az elkövetés módszere az al-Kaida terrorszervezetre tereli a gyanút, amely az utóbbi időszakban jelentős átcsoportosításokat hajtott végre Irak északi részében.


USA elítélte


A Fehér Ház elítélte a merényletsorozatot. „A szélsőségesek továbbra is azt mutatják, meddig képesek elmenni annak érdekében, hogy megakadályozzák egy stabil és biztonságos Irak megteremtését” – közölte Dana Perino szóvivő, aki „ártatlan civilek elleni barbár támadásoknak” minősítette a merényleteket.


Régóta húzódó ellentétek


A yezidi szekta hívei javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren tartoznak hozzájuk. A közösség három képviselővel rendelkezik az iraki parlamentben.


Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza. Hatással volt rá a Zoroaszter-vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is. Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.