Nagyvilág

Pártja újraválasztotta Netanjahut

A kedden késő este befejeződött voksolás másnapján közölt hivatalos eredmények szerint Netanjahu a szavazatok 73 százalékát söpörte be.

Újraválasztották Izraelben Benjamin Netanjahu volt kormányfőt a jobboldali Likud élére. Első számú kihívója, Móse Fejglin – egy szélsőjobboldali nézeteiről ismert ciszjordániai telepes – 23 százalékot kapott. Fejglinnek a vártnál jobb eredményét elemzők azzal magyarázták, hogy a szabadságolások miatt nagyon alacsony – 39 százalékos – volt a részvétel, s elsősorban Netanjahu hívei maradtak távol a voksolástól.


A népszerű Likud-vezér hiába próbálta közvetve is minél több hívét szavazásra bírni az urnazárás időpontjának éjjel 11 óráig való kitolásával és azzal, hogy szavazóurnákat helyeztetett ki a nagyobb izraeli szállodákba.


Az újraválasztott pártvezér mindazonáltal leszögezte: Fejglin jó eredménye nincs semmiféle hatással sem a Likud politikájára, sem pedig a következő parlamenti választások előtt összeállítandó képviselőjelölti lista összetételére. Netanjahu „jelentéktelen kisebbségnek” nevezte a Fejglint támogató párton belüli csoportot.


A következő parlamenti választások csak 2010-ben esedékesek Izraelben, de nem kizárt, hogy a szavazóknak ennél hamarabb kell az urnákhoz járulniuk, mert előfordulhat, hogy Ehud Olmert miniszterelnök törékeny koalíciós kormánya széthullik, vagy a megtépázott tekintélyű kormányfő – akinek több bírósági ügy is fejfájást okoz – lemond. A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a kormányfői posztért folytatott küzdelemben Netanjahu fő ellenfele Ehud Barak, a Munkapárt vezére lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik