Nagyvilág

Fejlövéses kivégzések Németországban

A németországi Duisburgban szerdára virradóra meggyilkoltak hat olasz férfit. Az olasz rendőrség szerint két család közti leszámolás állhat a véres kivégzés hátterében. A szálak az olasz maffiához vezetnek.

A rendőrség összesen öt holttestet talált két autóban a duisburgi főpályaudvar közelében, egy utcán éjjel fél háromkor, miután egy nő megállított egy éppen arra haladó járőrautót azzal, hogy lövéseket hallott. Egy hatodik személy kórházba szállítás közben halt meg. Az áldozatok életkorát 16-39 év közöttire becsülik.


A rendőrség első ismeretei szerint nem németek, hanem olaszok az elmúlt évek egyik legvéresebb németországi bűntényének áldozatai. Továbbra sem ismert a kivégzésszerű gyilkosság háttere. Számos töltényhüvelyt találtak a helyszínen, egy rendőrségi szóvivő szerint “sok lövést adtak le”, és feltehetően több tettesről van szó. Az áldozatoknál nem volt fegyver.


A helyszínen talált két autó két magas irodaépület között parkolt, mintegy 100 méterre egy olasz étteremtől. A rendőrség egyelőre az irodaházakon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeit elemzi, és további tanúkat keres.



Fejlövéses kivégzések Németországban 1

Elszállítják a helyszínrõl az egyik holttestet (fotó: MTI/EPA) – KÉPGALÉRIA!


Az egyik autónak – egy kisbusznak – duisburgi a rendszáma, a másik – egy fehér Volkswagen Golf – a délnyugat-németországi Baden-Württemberg tartományból, a Stuttgarttól 40 kilométernyire északnyugatra fekvő Pforzheimből való. Egyelőre sem az áldozatok kilétét nem lehet tudni, sem azt, hogy mi lehetett a véres tett indítéka.


Maffialeszámolás lehetett


A Bild című német bulvárlap cikke szerint az olasz rendőrség úgy véli, maffialeszámolás történt a németországi városban. Az olasz ANSA hírügynökség úgy értesült, az olasz Reggio Calabria tartománybeli két család közti ellenségeskedés állhat az gyilkosság hátterében. A német sajtó szerint a meggyilkolt férfiak a ‘Ndrangheta nevű bűnszervezet egyik olyan családjának (San Luca-i Pelle-Romeo család) tagjai, amely számos alvilági leszámolás-sorozatnak a részese. A gyilkosok pedig minden bizonnyal a Strangio-Nirta családba tartoztak, akikkel konfliktusban álltak.


Luigi Di Siena olasz rendőrfőnök-helyettes – aki korábban Reggio Calabria prefektusa volt – állítása szerint az eset példa nélkül álló, még soha nem történt ilyesmi Olaszországon kívül. Elmondása szerint elég erős a calabriai (olasz Reggio Calabria tartománybeli) bűnszövetkezet jelenléte Németországban, de eddig a német rendőrség nem tulajdonított nekik nagy jelentőséget, mivel a szervezet nemigen hallatott magáról.


Az olasz bűnügyi rendőrség nyomozói még a szerdai nap folyamán elindulnak Duisburgba, hogy segítsék német kollégáikat.


Felosztott alvilág


A ‘Ndrangheta, a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a pugliai maffiaszervezetek osztották fel egymás között az olaszországi szervezett alvilág “piacait”. Ugyanakkor az olasz belügyminisztérium a közelmúltban megállapította, hogy e szervezetek kapcsolatokat építettek ki külföldi bűnszövetkezetekkel, különösen Kelet-Európában, a Balkánon, Ázsiában, Észak-Afrikában és Dél-Amerikában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik