Nagyvilág

Erdőtüzek veszélyeztetik a Yellowstone Nemzeti Parkot

Lezárták az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Park keleti bejáratát a Wyoming szövetségi államban pusztító erdőtűz miatt

A nemzeti park keleti bejáratához vezető autóút mintegy 40 kilométeres szakasza vasárnap délután óta zárva van a villámcsapás okozta tűz miatt, amely mostanáig 4856 hektáros területet perzselt fel és 5 kilométernyire megközelítette a bejáratot. Hétfőn előreláthatólag még a korábbinál is nagyobb erővel csapnak fel a lángok – mondta Al Nash, a Yellowstone szóvivője.


Kalifornia államban a tűzoltók egyelőre vesztésre állnak a hat hete tomboló tűzzel szemben, amely mintegy 34 négyzetkilométeren támadt fel ismét. Összesen körülbelül 383 négyzetkilométeren vált hamuvá a növényzet egy fákkal sűrűn benőtt, erdős területen. A héten várható magas hőmérsékletek és alacsony páratartalom miatt a lángok továbbterjedésére számítanak. A július 4-én kitört tűz teljes eloltását változatlanul szeptember 7-re ígérték a tűzoltók.


Ellenőrzött tüzekkel ugyanakkor megakadályozták, hogy a lángok mélyen behatoljanak a tűzfészektől délre elterülő, szórványosan lakott területre. A térségre vonatkozó evakuálási parancsot vasárnap éjszaka előzetes figyelmeztetésre enyhítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik