Külföld

Szakad a lengyel koalíció

admin
admin

2007. 08. 11. 15:18

A lengyel kormányfő több hete tartó koalíciós válság után eldöntötte, hogy felbontja a koalíciót a nacionalista, katolikus Lengyel Családok Ligájával (LPR), s már hétfőn meneszti a párt minisztereit.

Roman Giertych, az LPR vezetője szombaton a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta, hogy Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök aznap tájékoztatta erről a szándékáról. Hozzátette, hogy a koalíció felbontása minden bizonnyal vonatkozik a harmadik koalíciós partnerre, az Önvédelemre is.

Kaczynski Jog és Igazságosság (PiS) pártjának vezetői értekezletet tartanak a nap folyamán, megvitatják az előre hozott választások kérdését. Névtelenül nyilatkozó pártilletékesek jelezték, hogy nem annyira az előrehozatal tényéről, mint inkább az új választások időpontjáról tanácskoznak; ez év ősze vagy a jövő év tavasza jön számításba.

Noha Lengyelország gazdaságát gyors növekedés jellemezte a konzervatív Kaczynski fivérek (Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök és Lech Kaczynski államfő) hatalomra jutása óta, szüntelen politikai zűrzavar kísérte eddigi kormányzásukat. Állandóak voltak a koalíciós viták és folyamatos volt a huzakodás az Európai Unióval. Különösen elfajult a koalíciós perpatvar egy hónappal ezelőtt, amikor a kormányfő bizonyítékok felmutatása nélkül korrupcióval vádolta meg, majd menesztette kormányából Andrzej Lepper mezőgazdasági minisztert, miniszterelnök-helyettest, a populista Önvédelem (Samoobrona) vezetőjét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.