Külföld

Ősszel választanak Lengyelországban

admin
admin

2007. 08. 11. 17:27

Legkésőbb novemberig megrendezik Lengyelországban az előre hozott választásokat - jelentette be szombaton Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő.

Október 21-ét jelölte meg lehetséges időpontként, hozzátéve, hogy legkésőbb novemberben mindenképpen sor kerül a választásokra.

Kaczynski a koalíciós válsággal indokolta elhatározását varsói sajtóértekezletén. Mint mondta, pártja, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nem tud sem koalíciós partnereivel együtt, sem nélkülük kormányozni. Utalt rá, hogy a PiS legfelsőbb testülete is az előre hozott választások mellett döntött. (A Jog és Igazságosság politikai tanácsa értekezletet tartott a nap folyamán, és zöld jelzést adott a kormányfőnek a választások előrehozatalához.) Roman Giertych, a nacionalistának, katolikusnak minősített Lengyel Családok Ligájának (LPR) vezetője délelőtt bejelentette a lengyel közszolgálati televízióban: a miniszterelnök tudatta vele, hogy felbontja a koalíciót.

Noha Lengyelország gazdaságát gyors növekedés jellemezte a konzervatív Kaczynski fivérek (Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök és Lech Kaczynski államfő) hatalomra jutása óta, mégis szüntelen politikai zűrzavar kísérte eddigi kormányzásukat. Állandóak voltak a koalíciós viták, és folyamatos volt a huzakodás az Európai Unióval.Különösen elfajult a koalíciós perpatvar egy hónappal ezelőtt, amikor a kormányfő bizonyítékok felmutatása nélkül korrupcióval vádolta meg, majd menesztette kormányából Andrzej Lepper mezőgazdasági minisztert, miniszterelnök-helyettest, a populistának elkönyvelt Önvédelem (Samoobrona) vezetőjét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.