Külföld

Az amerikaiak nem akarnak szuperhatalom lenni

admin
admin

2007. 08. 09. 07:38

Az amerikaiak nagy többsége elveti azt a hegemón vagy domináns vezetői szerepet, amelyre a kormány törekszik. Meglepően kevesen tartják fontosnak, hogy az Egyesült Államok maradjon az egyetlen globális szuperhatalom - írja a Népszabadság.

Különböző, 2003 és 2006 között végzett felmérések például azt mutatják, hogy az amerikaiak 62-78 százaléka elveti a feltételezést, miszerint a világ legerősebb országának nem nagyon kell odafigyelnie mások véleményére, és magának kell képviselnie érdekeit a nemzetközi porondon. Ugyanakkor egy 2006-os vizsgálat szerint az amerikaiak 84 százaléka fontosnak tartotta, hogy hazájuk vezető szerepet játsszon a világban.

Egy másik, 2004-es felmérés azt állapította meg, hogy a jelentős többség úgy vélte, az Amerikára váró feladat az utóbbi években nem csökkent, hanem nőtt. Másrészt egy idén januári felmérés résztvevőinek 56, egy múlt novemberi kérdéssorra válaszolóknak pedig 68 százaléka volt kifejezetten elégedetlen az USA által betöltött szereppel. A trend valamikor 2005 tavaszán fordult meg – addig tartósan azok voltak többségben, akik elégedettek voltak az Egyesült Államoknak a világban elfoglalt pozíciójával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.