Nagyvilág

Tovább mélyül a lengyel kormányválság

Váratlanul elbocsátotta szerdán belügyminiszterét Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök, tovább mélyítve ezzel a lengyel kormány válságát.

Mint mondta, “kénytelen volt” meneszteni Janusz Kaczmareket, mert fennáll a gyanú, hogy a belügyminiszter bizalmas információkat szivárogtatott ki a korrupcióellenes hatóság (CBA) által a mezőgazdasági minisztériumban végzett nyomozásról, akadályozva ezzel a vizsgálat eredményes lefolytatását. A miniszterelnök úgy fogalmazott varsói nyilatkozatában, hogy a belügyminiszter “visszaélt a bizalmával”.

Kaczynski közlése szerint Wladyslaw Stasiak, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője lesz Kaczmarek utóda a belügyminisztérium élén.A mezőgazdasági minisztérium egy állítólagos korrupciógyanús ügyében végzett vizsgálat vezetett el a múlt hónapban Andrzej Lepper mezőgazdasági miniszter, kormányfőhelyettes elbocsátásához. Lepper a koalíció egyik kis pártjának vezetője. Pártja, az Önvédelem (Samoobrona) nevű populista parasztpárt szerint a CBA “csak koholta az egész ügyet, hogy jégre vigye Leppert”, és lehetővé tegye eltávolítását a kormányból.

Lepper leváltása kormányválságot robbantott ki. A Samoobrona elnöksége úgy döntött vasárnap, hogy a történtek után összes miniszterét visszahívja a kormányból. A két Kaczynski nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának másik koalíciós partnere, a nacionalista katolikus Lengyel Családok Ligája a hét végén határoz kormányban maradásáról vagy távozásáról. A PiS egymagában nem lenne képes tartósan kormányozni, hiszen csak százötvennel rendelkezik a 460 parlamenti hely közül.

A kormányfő és ikertestvére, Lech Kaczynski államfő többször fölvetette az előre hozott választások lehetőségét mint lehetséges kiutat a belpolitikai válságból, de eddig nem szánták rá magukat erre a lépésre. A kormányfő most megismételte, hogy az előre hozott választások híve. “Ha koalíciós partnereink felbomlasztják a koalíciót, és nincs többségünk, elkerülhetetlen a választások előrehozatala, a kérdés csak az, hogy mikorra” – mondta.
A négyéves parlamenti ciklus lejárta esetén 2009-ben lennének esedékesek a legközelebb választások Lengyelországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik