Nagyvilág

Kiutasítással fenyegették meg Eörsi Mátyást Kubában

Hazatér szerdán Kubából Eörsi Mátyás SZDSZ-es frakcióvezető, akit három európai képviselőtársával együtt a havannai hatóságok kitoloncolással fenyegettek meg, mert tárgyalásokat folytattak a kubai ellenzék vezetőivel, és részt vettek a Kubában bebörtönzött politikai foglyok tiszteletére rendezett felvonuláson.

„A kubai rendőrség figyelmeztetett, hogy kiutasítanak minket, ha továbbra is ellenzéki erőkkel találkozunk” – jelentette ki Havannában újságíróknak Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője. Eörsi mellett Erik Jurgens holland szocialista, és Andrea Herkel észt kereszténydemokrata képviselő utaztott Kubába, a Freedom House szervezésében.

A három európai politikus vasárnap részt vett a kubai politikai foglyok hozzátartozóinak, a Damas de Blanca (Asszonyok Fehérben) szokásos vasárnapi felvonulásán Havanna egyik főútján. Másnap a delegáció két tagját, Beszterczey Gábort és lányát, akik tolmácsként segédkeztek a három európai törvényhozónak, a havannai hatóságok kiutasították az országból, Eörsi Mátyást pedig kihallgatták a belügyminisztériumban. A további rendőrségi zaklatás elkerülése végett a csoport tagjai a hazaindulásig az egyik európai ország nagykövetségére menekültek.

Eörsi elmondta: a nem hivatalos delegáció múlt kedd óta azzal a céllal tartózkodik Kubában, hogy ismerkedjen a valósággal, és szolidaritást fejezzen ki az ellenzékkel. Herkel azt hangoztatta: amit Kubában tapasztalnak, az nagyon hasonlít arra, ami Észtországot jellemezte a Szovjetunió szétesését megelőzően, azaz „tarthatatlan”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik