Külföld

Ellenségeit támogatta Abbász – véletlenül

admin
admin

2007. 08. 08. 18:56

Mahmúd Abbász palesztin elnök kormánya véletlenül az ellenlábas Hamasz fegyvereseinek utalt át fizetést.

A radikális szervezet biztonsági szolgálata állományának majdnem fele már fel is vette a pénzt, mire észrevették a tévedést. A Hamasz illetékesei szerdán közölték, hogy Abbász pénzügyminisztériuma elrendelte: a kedden tévedésből kiutalt béreket küldjék vissza a Palesztin Hatóságnak.

A Hamasz illetékesei szerdán közölték, hogy Abbász pénzügyminisztériuma elrendelte: a kedden tévedésből kiutalt béreket küldjék vissza a Palesztin Hatóságnak, de a 2600 fegyveres közül több száz már felvette a pénzt. Nem ismeretes, hogy ez mekkora összeg volt.

Azonnal felvették a pénzt


A Hamasz ellenőrzése alatt lévő kormányzat egyik munkatársa elmondta: többen meglepődtek, amikor telefonon értesítették őket, hogy pénz érkezett számlájukra, de azon nyomban ki is vették az összeget.

A Hamasz szerint a kiutalt összeg meghaladja a 2 millió dollárt. Abbász titkára elzárkózott az eset kommentálásától. A pénzügyminisztérium egyik illetékese szerint egy számítógéphiba miatt következett be a téves átutalás.

A Hamasz júniusban morzsolta fel az Abbászhoz hű gázai biztonsági erőt egy palesztin belháborúban. Válaszul az elnök feloszlatta az iszlamista szervezet vezette kormányt, és Nyugat-barát szükségkormányt nevezett ki, melynek hatásköre jelenleg Ciszjordániára korlátozódik. Az Egyesült Államok és az Európai Unió ezt követően felújította a palesztinok pénzügyi segélyezését, amelyet a Hamász 2006-os választási győzelme után megszakított, minthogy azt terrorista szervezetnek tekintik.

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök kormánya felújította a múlt hónapban mintegy 133 ezer palesztin polgári alkalmazott bérének folyósítását, de 19 ezer olyan alkalmazott, aki a Hamaszhoz kötődik, továbbra sem kap fizetést. Az egyelőre nem világos, hogy a tévedésből átutalt összeg a nyugati adományozóktól származik-e.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.