Nagyvilág

Slota: Horthy bűneit a magyarok kötelesek jóvátenni

Magyarország 1948-ban kötelezte magát a Benes-dekrétumok nyomán keletkezett károk megtérítésére, ezért Szlovákiának Magyarországgal szemben semmilyen kötelezettsége nincs - hangoztatta kedden a szlovák nacionalisták vezetője, aki szerint inkább a szlovákokat kéne kárpótolni Horthy bűneiért.

Ha kártérítésről beszélünk, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kész megnyitni a kérdést, miszerint “azokat a szlovákokat kell kárpótolni, akik a Horthy-féle fasiszta Magyarország által 1938-ban elorzott szlovák” földön szenvedtek sérelmeket – áll Ján Slota nyilatkozatában.

Az MKP-t vádolják

A Robert Fico kormányában a koalíciós partner szerepét betöltő, magyarellenes kirohanásairól ismert SNS-vezető nem először csillogtatja meg rendhagyó történelmi ismereteit.

Slota ezúttal arra reagált, hogy az ellenzékiben levő Magyar Koalíció Pártja (MKP) jelezte: a pozsonyi parlament szeptemberben kezdődő ülésszakán törvénytervezetet készül előterjeszteni. Ez azt célozná, hogy a szlovák kormány erkölcsileg és anyagilag is tegye jóvá a felvidéki magyarok II. világháború utáni sérelmeit, amelyek a meghurcolásukat törvényesítő Benes-féle dekrétumok nyomán keletkeztek.

Pandora szelencéje

A Slota nevével jegyzett nyilatkozat szerint az SNS “keményen visszautasítja” az MKP ilyen irányú szándékait, és “az efféle terveket végső soron a bécsi döntést és trianoni szerződést megkérdőjelező törekvések részének tekinti.” A tűzzel játszik az, aki a jelenkori Európában a Benes-dekrétumok Pandora-szelencéjét nyitogatja, hiszen a dekrétumok Európa II. világháború utáni rendezésének részét képezik. Az MKP hasonló, a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlen, semmi egyébnek, mint újabb provokációnak minősülő lépéseit ezért egyértelműen el kell ítélni – véli Slota.

Slota szerint Szlovákia új kormányának tavalyi színrelépése óta az MKP folyamatosan tanúbizonyságát adja annak, hogy a magyar párt szélsőséges eszközökkel törekszik a dél-szlovákiai autonómia létrehozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik