Nagyvilág

Oroszok bombázták Grúziát?

Grúzia szerint orosz harci repülőgépek megsértették a grúz légteret, és egy 700 kilogrammos bombát dobtak le egy falura, amely azonban nem robbant fel. Az orosz légierő cáfolta, hogy gépei behatoltak volna Grúziába.

A bombát a fővárostól mintegy 65 kilométerre északnyugatra fekvő Citelubani falunál dobták le helyi idő szerint hétfő este – mondta Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője. „Két orosz harci gép tegnap berepült Oroszországból grúz területre, és az egyik ledobott egy 700 kilogrammos bombát Citelubani falura. Szerencsére nem robbant fel, és nem sérült meg senki” – állította a szóvivő.

A falu közel van Gori városához, és a szakadár déloszét köztársasághoz, amely Abháziával együtt régóta súrlódást okoz Moszkva és Tbiliszi között. Grúzia a szakadár területek támogatásával vádolja Oroszországot. Alekszandr Drobisevszkij, az orosz légierő főparancsnokának egyik munkatársa a tbiliszi vádra reagálva kijelentette: a légierő gépei sem hétfőn, sem kedden nem repültek be grúz területre.

A brit hírügynökség tudósítója a helyszínre utazott, és látta a földbe fúródott rakétát, amelynek oldalára cirill betűk voltak festve. A legközelebbi háztól 35 méterre állt ki a földből.


Grúzia 2002-ben már megvádolta Oroszországot azzal, hogy harci gépei berepültek a légterébe, valamint hogy tüzérségi rakétával lőtte a Pankiszi-szorost. Moszkva cáfolta, hogy bármilyen akciót hajtott volna végre. Egyes elemzők szerint a Grúziával fennálló ellentétek olyan különböző orosz érdekcsoportok malmára hajtják a vizet, amelyek pozícióharcot folytatnak egymással a 2008-as elnökválasztásra készülve. Orosz illetékesek bizonygatják: Grúzia provokálja Moszkvát, hogy elterelje a figyelmet saját kudarcairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik