Nagyvilág

Elérte az erdőtűz Dubrovnikot

Elérte a tűz Dubrovnik több peremkerületét, a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el - jelentette a horvát közszolgálati televízió.

Röviddel este tizenegy óra előtt az UNESCO világörökség listáján szereplő Adria-parti középkori város valamennyi negyedében megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák. “Polgári védelmi központot állítottunk fel, és készek vagyunk a veszélyeztetett negyedek lakosaink evakuálására” – közölte Dubravka Suica polgármester. Az érintett városnegyedekben több kiürített ház leégett – közölte a polgármester. Huszonhat sérült tűzoltót szállítottak kórházba, egyiküket súlyos állapotban – jelentette a horvát rádió.



Elérte az erdőtűz Dubrovnikot 1

Lakott területen tombol a tûz (fotó: MTI)


A polgármester asszony felszólította a nőket, a gyermekeket és az idős embereket, hogy menjenek a Revelin erődben berendezett menedékhelyre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy turisták nincsenek veszélyben. “Jelenleg a turistákat a legkevésbé fenyegeti veszély, mivel a legtöbbjük szállása a tengerparton van, míg a tűz a város feletti domboldalon lévő negyedekhez közelített” – mondta a polgármester.

Évente több százezer turista látogat az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnikba. Több mint 250 tűzoltó és több száz önkéntes küzd a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre. Vasárnapra virradóra a tűz a Dubrovniktól 7 kilométernyire fekvő két települést, Mlint és Platot érintette, ahonnan kimenekítették a lakosokat, valamint a turistákat is egy plati szállodából.

A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására a nap folyamán kiterjedtek, és vasárnap estére mintegy 20 kilométeres “frontot” alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni. Az erős szél miatt a tűzoltó repülőgépeknek hajnalig várniuk kell, hogy a lángokkal harcoló mintegy ezer ember – közöttük a hadsereg egységei – segítségére siessenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik