Nagyvilág

Amerika-kritika Hirosimában

Az atomfegyverek felszámolását szorgalmazta hétfőn Abe Sindzo japán kormányfő Hirosimában, az amerikai atombomba ledobásának 62. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A polgármester burkoltan Amerika politikáját bírálta.

Túlélők, a város lakói, japán és külföldi vendégek és hivatalos személyek egyperces némasággal emlékeztek az áldozatokra helyi idő szerint 8.15-kor (közép-európai idő szerint 1.15-kor), amikor az Enola Gay B–29-es amerikai bombázó 1945. augusztus 6-án ledobta az atombombát Hirosimára. A támadáskor, illetve az azt követő hónapok alatt becslések szerint 140 ezren haltak meg. Három nappal később egy másik amerikai gép Nagaszakira dobott le atombombát, mintegy 80 ezer ember életét kioltva.

„A második világháború óta eltelt 62 év alatt Japán a világbéke felé vezető utat követi. Hirosima és Nagaszaki tragédiájának soha nem szabad megismétlődnie a világ egyetlen részében sem” – hangsúlyozta Abe Sindzo a hirosimai Béke parkban mondott beszédében. „Kezdeményezni fogjuk a nemzetközi közösségen belül, és teljes szívvel az atomfegyverek felszámolásának és a béke megvalósításának áldozzuk magunkat” – mondta a kormányfő.


Amerika-kritika Hirosimában 1

Amerika-kritika Hirosimában 2

A 95 éves Okatani Icsino, a hirosimai atomtámadás túlélője fiataloknak beszél a hirosimai emlékparkban (MTI/EPA)

Amerika-kritika Hirosimában 3



Akiba Tadatosi, Hirosima polgármestere sürgette a japán kormányt, hogy tartson ki az ország második világháború utáni pacifista alkotmánya mellett. „A japán kormánynak eleget kell tennie a nemzet pacifista alkotmányának, és világosan nemet kell mondania az Egyesült Államok rossz és idejétmúlt politikájára” – hangsúlyozta a polgármester anélkül, hogy mondandóját bővebben kifejtette volna.

A két atomtámadásnak a japán egészségügyi minisztérium adatai szerint mintegy 252 ezer túlélője van, sokan szenvednek közülük a sugárzás okozta különböző betegségekben, így rákban és májbajban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik