Külföld

Sarkozynek nincs köze a líbiai fegyverekhez

admin
admin

2007. 08. 04. 14:31

A francia elnöknek nem volt közvetlenül köze a Líbiával e héten kötött fegyverügylethez - mondta szombaton az ügyletben érintett EADS csoport egy magas rangú embere s vele egybehangzóan az Élysée palota illetékese.

Párizs egyúttal cáfolta azt a feltevést, hogy a harckocsielhárító rakéták, illetve rádiórendszerek adásvételét tartalmazó üzlet valami módon összefügg a Líbiában korábban halálra ítélt bolgár ápolónők és a palesztin orvos minapi elengedésével. Az egészségügyiek szabadon bocsátását megelőzően Tripoliban járt Cécilia Sarkozy, a francia elnök felesége, majd elengedésük után néhány órával Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök látogatott az észak-afrikai arab országba.

“A kereskedelmi tárgyalások az MBDA (az EADS csoport tagja) és a líbiai hatóságok között jó ideje zajlottak, és mi egyszer sem avatkoztunk be ezek felgyorsítása érdekében” – mondta a Le Figaro című lapnak Claude Guéant, az elnöki palota főtitkára. Azt nem tagadta, hogy a tárgyalások kedvező kimenetelét szolgáló légkör létrejöttében lehetett szerepe Sarkozy vizitjének. Kereken elutasította viszont, hogy valamiféle adok-veszek zajlott volna le a fegyverügylet, illetve a bolgár nörszök ügyének összekapcsolása révén.

Marwan Lahoud, az EADS marketing- és stratégiai főnöke egy rádióinterjúban ugyancsak azt mondta, hogy a több mint másfél éve zajló tárgyalások során semmiféle közvetlen Élysée-beavatkozás nem történt az üzlettel összefüggésben. “A szerződés egyáltalán nem szerepelt Nicolas Sarkozy líbiai látogatásának napirendjén” – jelentette ki.

A francia ellenzéki szocialisták parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelik annak megállapítására, hogy nem volt-e valamiképpen összekötve a két megállapodás: a fegyvereladási, illetve a bolgár ápolónők elengedéséről szóló.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.