Nagyvilág

Chirac ismeri Arafat halálának okát?

Jacques Chirac francia elnök tudja, mitől halt meg Jasszer Arafat, és nyilvánosságra kellene hoznia - mondta szombaton a néhai palesztin elnök egykori munkatársa, Bászám Abu Serif, megismételve meggyőződését, miszerint Izrael mérgezte meg Arafatot.

Arafat 2004. november 11-én halt meg egy francia katonai kórházban, ahol kezelték. Most lenne 78 éves, Abu Serif ebből az alkalomból hozta fel halálának körülményeit.

Arafat kezelőorvosai azt mondták, hogy betegük súlyos agyvérzésben halt meg, amelyet bélgyulladás, sárgaság és többszörös trombózis előzött meg. Arra nézve viszont, hogy ez utóbbi vérállapotot mi idézte elő, a feljegyzések nem adtak világos választ, márpedig az elváltozást számos ok kiválthatja fertőzéstől vastagbélgyulladáson át májbetegségig.

Bászám Abu Serif, mint azt újságíróknak hangoztatta, biztos benne, hogy Chirac és a francia orvosok tudják a halál igazi okát, de elhallgatják, tartva a Közel-Kelet további destabilizálásától. Izrael – mondta – egy vörös vérsejteket pusztító anyaggal ölte meg Arafatot. Hogy mivel bizonyítja ezt, arra kijelentette: fel fogja fedni forrásait, ha Chirac nyilvánosan letagadja azt, amit ő mond.

Izrael annak idején a leghatározottabban elutasította a palesztin vezető megölésével kapcsolatos vádakat. Néhány nappal Abu Serif kijelentése előtt az iszlám fundamentalista Hamász egyik gázai vezetője, Mahmúd Zahar azt hangoztatta, hogy Arafatot Izrael és a palesztin vezetőhöz közel álló palesztinok összeesküvésének alapján gyilkolták meg. Zahar egy 2002-ben kelt levelet idézett, amelyben Bászám Abu Serif arra biztatta Arafatot, hogy csak olyanoktól fogadjon el ételt-italt, akikben megbízik.

Abu Serif – mint most kifejtette – arra utalt, hogy Izrael akkor 34 napon át ostrom alatt tartotta Arafatot, ez idő alatt a hozzá eljuttatott élelmiszert az izraeli katonák ellenőrizték és módjukban állt manipulálni. Arra a kérdésre nem válaszolt érdemben, vajon elképzelhetőnek tartja-e, hogy palesztinoknak szerepük volt Arafat halálában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik