Nagyvilág

25 millió károsultja van a Dél-ázsiai monszunnak

Dél-Ázsiában az idei monszunesőzések eddig több mint 1400 ember halálát okozták és vagy 25 millió kárvallottja van az áradásoknak.

Az áldozatok nagyrészét Indiában szedte a júniusban kezdődött és évtizedek óta a leghevesebb esős évszak, de Banglades és Nepál is súlyosan érintve van.

Indiában pénteken túllépte a halálos áldozatok száma az 1100-at – jelentette az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja. Az áradások a legnagyobb pusztítást Uttar Prades, Asszám és Bihar északi államokban vitték végbe. Egyedül Biharban csaknem 10 millió ember vesztette el az otthonát, amint azt a PTI indiai hírügynökség tudatta. “Harminc éve nem volt példa ilyen súlyos helyzetre” – idézte a francia hírügynökség az állam egyik magas rangú illetékesét. Asszámban 5 és fél, Uttar Prades államban közel másfél millió az otthonuk elhagyására kényszerültek száma.

A szomszédos Bangladesben az elmúlt napokban 54 ember halt meg az oszág északi, illetve középső részén pusztító árvíz áldozataként, és hivatalos adatok szerint 5,6 millió azoknak a száma, akiket a víz menekülésre késztetett, vagy elzárt a külvilágtól. Banglades folyói, patakjai minden évben az országnak legalább az egyötödét elárasztják, és 2004-ben több mint 700 ember lelte halálát az árvíz következtében. Most az ország területének mintegy 40 százaléka van víz alatt.

Nepálban az ENSZ százezrek érdekében indított mentőakciót. A himalájai királyságban június közepe óta 84 áldozatot szedett az özönvízszerű esőzés. A monszun évadja júniustól szeptemberig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik